Annonse


– Hvem trenger speilrefleks nå?

Et Canon EOS 5D Mark III speilreflekskamera koster nærmere 25 000 kroner. Og da må du kjøper et objektiv til tusenlapper i tillegg.

19 000 billigere
En iPhone 6 selges for under 6000 kroner (16GB), og er i tillegg til å være et kamera for video og stillbilder både telefon og fullblods datamaskin med nett i lomma.

Alle vet at mobilkameraer har gjennomgått en rivende utvikling siden den gangen du knapt så hvem du hadde fotografert når du kikket på bildet etterpå.

Ikke lenger på jordet
Faktisk er både optikk og elektronikk nå så bra at det ikke er på jordet lenger å sammenligne dem med fullblods proffkameraer av den typen pressefotografene bruker.

Annonse


Kunne proff-fotografen like gjerne tatt med seg mobilen på tur og dermed spare kilovis med håndbagasje?

Ikke helt, kanskje…
Muligheten til å skifte optikk og kontroll med motivet i en optisk søker som tilsvarer bildet du faktisk tar er kvaliteter som speilrefleksen foreløpig er suveren på (selv om kompakte, speilløse modeller kommer veldig nær).

Et annet poeng er batterikapasiteten. På en mobil forsvinner strømmen fort om du bruker den til intensiv fotografering i tillegg til mye annet. Mens på en speilrefleks varer ofte batteriet flere dager, selv om du fotograferer mye.

Mest drass
Men for vanlige folk som bare skal ta kjappe situasjonsbilder for å legge ut på Facebook, forevige familiebegivenheter og ønsker seg bra bilder fra ferien?

Det er nærmest meningsløst for den jevne kvinne og mann i dag å kjøpe et speilrefleks til masse penger og drasse det med rundt på fly og strender.

Det mener i hvert fall Ars Technica, som har foretatt en sammenligning av Canons EOS 5D Mark III og iPhone 6.

– Ingen vesentlige fordeler
Etter å ha brukt begge kameraer i ulike situasjoner og under ulike lysforhold er konklusjonen klar:

Speilrefleksen har ingen vesentlige fordeler framfor iPhone 6 når det gjelder vanlig fotografering. 

Bedre på noen punkter
Og på noen punkter, for eksempel når det gjelder lysfølsomhet, er telefonen med sitt F2,2-objektiv bedre enn Canon når du bruker et 24-105mm originalobjektiv med maksblender på F4 og til en pris i Norge like under 8000 kroner i tillegg til kamerahuset til 25 000.

For å få eksponert motivet riktig i et mørkt rom må Canon-en opp i høy ISO-verdi, noe som fører til svært kornete bilder. 

Bilder i mørke uten støy
Med en iPhone kan du få fullt brukbare bilder under samme forhold, uten at støyen fra brikken blir ødeleggende.

På den annen side er det umulig å få en slik dekorativ, uklar bakgrunn («bokeh») med et mobilkamera som man kan få med optikk med blender på for eksempel 1,8.

Ars Technica (som står for samtlige av påstandene i denne artikkelen, ikke ITavisen) påpeker likevel at sammenligningen blir litt som epler og pærer.

– For det meste like bra
Men selv om bildene har helt ulik kvalitet om du analyserer dem teknisk, er det du ser det viktigste.

– Det som teller er ikke megapiksler og histogrammer i et vakuum, men hvordan bildene ser ut med dine øyne. Vi har definitivt nok av bevis her for at smarttelefoner som koster noen få hundre dollar for det meste er like bra som speilreflekser som koster åtte til ti ganger mer, heter det i konklusjonen.

Fotografen, ikke utstyret
Som så ofte ellers er det fotografen og ikke utstyret som bestemmer hvor gode bildene skal bli.

Og med mindre du ønsker å se ut som en proff, viser testresultatet at det i dag er ikke er noen vits i å dra med seg ei kameraveske fullt av utstyr på en kjapp ferie i Berlin eller London.

Annonse