Annonse


Nå er iOS 8 her

Fra i går kveld har du kunnet du laste ned Apples nye operativsystem for iPhone, iPad og iPod Touch.

Dette må du huske
Oppdateringen ligger som vanlig i «Innstillinger-Oppdatering», men det er en del ting du bør huske på før du laster ned og installerer.

Føst må du sjekke om din enhet kan kjøre det nye OS-et:

Enheter som støttes er iPhone 4S, 5, 5C og 5S; iPad 2, begge iPad-modellene med Retina, iPad Air, begge iPad mini-modellene, 5. generasjon iPod touch, samt 3. generasjon Apple TV.

Annonse


Rydd opp først
Deretter er det smart å ta en opprydning i minne, slik at du frigjør mest mulig plass. For iOS 8 er trolig voksnere enn forgjengeren iOS 7.

Riktig hvor mye plass det tar, vet vi ikke ennå. Men forgjengeren krevde i hvert fall 700MB lagringsplass, samt 3GB totalt for selve installeringsprosessen.

Sjekk om alt er oppdatert
Dermed er det smart å sjekke om det er noen apper du kan avse, samt fjerne (lokalt!) bilder, videoer og musikk som er synkronisert via iCloud.

Det er også viktig å sjekke om alle appene dine er oppdaterte, eller om noen venter på å bli installert i nye versjoner. De fleste app-utviklere har allerede fått iOS-kode, og det er greit å få mest mulig av dette unna før du installerer iOS 8.

Vent med de eldre
Du er også en god regel å ta en sikkerhetskopi av alt innholdet på telefonen eller brettet før du setter i gang. Leit å miste ting om noe skulle skjære seg.

Har du en eldre enhet som for eksempel iPhone 4S eller iPad 2, kan det være smart å vente. For erfaringsmessig er det gammelt utstyr som lager trøbbel ved nytt iOS.

Apple pleier imidlertid å fange opp slike problemer og fikse dem etter noen dager.

Hva kan du så vente deg? Her er de ti viktigste endringene (se en grundigere gjennomgang på DinSide.no):

1) Integrasjon: Fortsett det du holder på med på en annen enhet (skriving av e-post, surfing på nettside etc.) om enhetene er på samme trådløse nett. Airdrop fildeling mellom iOS og OS X-enheter.

2) Helse: Ny app måler alt fra hjerterytme til kolesterol, blodsukker og søvnrytme (krever Apple Watch i tillegg). På sikt vil slike data kunne overføres til fastlegen din.

3) Tastatur: Hittil har iOS-enheter bare kunnet bruke Apples eget tastatur. Nå kan de også bruke tredjepartsløsninger som Swype og Fleksy. I tillegg har Apple gjort sitt eget tastatur mer likt Android.

4) Meldinger: Endelig kan du sette navn på grupper, ikke bare liste opp navnene på de som er med. Du kan også ta opp og sende video og lydopptak direkte og dele stedsdata.

5) Foto/video: Time-lapse video, organisering av bilder på stedet de er tatt, søk på sted, tid og andre kriterier som gjør det enklere å finne igjen bilder og album.

6) iCloud: Mange har vært forvirret når det gjelder synkroniseringrutiner mot Aplples sky. Nå gjør Apple det enklere og mer logisk. For eksempel kan du lagre hele bildebiblioteket på ett sted og laste ned bilder etter behov, uten den mer eller mindre ufrivillige synkroniseringen.

7) Familiedeling: Opptil seks familiemedlemmer (kontoer) kan nå dele det de kjøper i iTunes og App Store. I tillegg kan kalendere og bilder deles på tvers av kontoer.

8) Apper som snakker sammen: Tidligere var det slik at hver app var sitt eget univers og ikke kommuniserte med andre apper. Nå kan utviklere legge inn kommunikasjon mellom ulike apper etter behov, selv om de stammer fra ulike selskaper.

9) Små-apper (Widgets): Vi har allerede mini-apper som varslingssenter, aksjekurser, vær og kortversjon av kalenderinformasjon. Nå blir mulighetene for slike «oversikt i en fart»-apper kraftig utvidet.

10) Talestyring/diktering: Den personlige assistenten Siri har fått seg et løft og etterligner nå Googles «OK Google» ved at du sier «Hey, Siri!» til den. Dessverre ser det ikke ut som «hun» kommer i norsk utgave ennå. Derimot finnes det en ny, smart dikteringsfunksjon som faktisk virker, og som forstår norsk tilnærmet perfekt.

Les også:
Dette må du vite om iOS 8

Dette visste du ikke om iOS 8
Nå skal iPhone forstå norsk

Kilder:
Ars Technica
CNet
Business Insider

 

Oppdatert 18. september 2014 kl.07.45