Annonse


Filmbransjen: – Blokkering er effektivt!

Blokkering av nettsider som gir tilgang til piratkopiert materiale har blitt både film- og musikkbransjens favorittverktøy mot ulovlig fildeling.

«Baywatch»-undersøkelse
Men de lærde strides om metoden er effektiv.

For ett år siden kom det en omfattende rapport kalt «Baywatch», foretatt av forskerne ved universitetet i Amsterdam, Nederland.

Fant ingen nedgang
I denne konklusjonen til undersøkelsen heter det blant annet:

Annonse


Selv om en liten gruppe av de spurte laster ned mindre fra ulovlige kilder eller hevder de har slutte helt med dette, samt at det er funnet en liten, men signifikant nedgang i nederlandske opp- og nedlastere, har vi ikke funnet noen varig nedgang i prosentandelen av nederlendere som laster ned fra ulovlige kilder.

Dette var medvirkende årsak til at Nederland opphevet blokaden av Pirate Bay og andre fildelingsnettsteder i januar i år.

Folket velger proxy
I land som fortsatt opprettholder blokade (se en fullstendig liste HER) foregår det utstrakt nettaktivitet via proxy-servere.

Så selv om trafikken mot fildelingssidene tilsynelatende har gått ned (rimeligvis, siden serverne deres ikke finnes lenger, sett fra nettet i de blokkerte landene), så er det mye som tyder på at den omtrent er som før.

Lekket utkast
Likevel mener den amerikanske filmbransjeorganisasjonen MPAA «bevise» at blokkeringen er effektiv.

I et hemmelig utkast som de australske nettrettighetsaktivistene Crikey har fått fatt i slår filmbransjen fast følgende:

Nyere forskning på blokkering av nettsteder i Storbritannia viser at besøk på sider som bryter opphavsretten sank med mer enn 90 prosent totalt i måleperioden og 74,5 prosent når vi tar med proxy-sidene.

Leker katt og mus
Med «proxy-sider» mener MPAA tydeligvis alternative nettadresser. For i tillegg til den enkelte fildelers surfing via egne proxy-servere er det også slik at fildelingsnettstedene leker katt og mus med rettighetshavere og myndigheter ved å opprette stadig nye speilsider på alternative domener.

Dokumentet er ment å skulle legges fram for den australske regjeringen, som innførte blokade i juni i år.

Sterk motstand
Motstanden mot blokkeringen er sterk blant australske personvern- og nettrettighetsaktivister, og MPAA vil tydeligvis prøve å forhindre at regjeringen bakker ut slik som regjeringene i andre land også har gjort.

I Norge åpnet den forrige regjeringen for blokkering allerede i februar i fjor, men så langt har ingen fildelingsnettsteder blitt blokkert.

Kilde:
Torrentfreak.com

 

 

 

 

Annonse