Various

Annonse


– Tar opp nesten ALLE samtaler

Bahamas regnes som et skatteparadis, og det er neppe noen hemmelighet at øynasjonen i Atlanterhavet tiltrekker seg folk som ikke har rent mel i posen.

Holder oppsikt
Blant disse er verdens narkotikakarteller, som ifølge politiet i flere land bruker Bahamas og andre skatteparadiser til å hvitvaske store formuer.

Det er derfor ikke unaturlig at det amerikanske narkotikapolitiet Drug Enforcement Administration (DEA) holder landet under oppsikt.

Får hjelp av NSA
Ifølge nye avsløringer fra varsleren Edward har de fått NSA til å hjelpe seg med dette.

Annonse


NSA har tidligere vist at de ikke bryr seg nevneverdig om personvernlovgivningen når de opererer utenfor USA, og at de nok ikke har helt plettfri vandel innenlands heller.

Trykker på «Record»
På Bahamas bryr de ifølge Snowden seg ikke en gang med å målrette overvåkingen. De kobler seg like godt på det lokale mobilnettet og trykker på «Record»-knappen.

Avlyttingen og opptakene i det lille landet med 319 000 innbyggere (og et stort antall velstående tilreisende) foregår ifølge Snowden fortsatt. Samtalene blir lagret i 30 dager før de blir slettet.

Del av større system
Telefonavlyttingen er ifølge Snowden en del av et program som kalles SOMALGET, som er et del av et større system kalt MYSTIC.

Ifølge Snowden gjelder programmet flere land, blant dem Jamaica, Kenya, Mexico og Filippinene.

Om samtlige telefonsamtaler blir lagret også i disse landene, er derimot uklart.

100 millioner om dagen
Regjeringen på Bahamas har nå bedt USA om en forklaring på den angivelige telefonavlyttingen, som også skal gjelde samtaler til og fra andre land.

Ifølge dokumentene som Snowden har lekket blir totalt 100 millioner samtaler om dagen avlyttet og lagret.

– Ja, vi samler informasjon
– Vi kan ikke kommentere påståtte etterretningsaktiviteter enkeltvis. Men vi har allerede gjort det klart at det er USAs politikk å innhente etterretning
 utenlands av den typen som alle andre land innhenter, sier talskvinne Nada Brown ved den amerikanske ambassaden på Bahamas kommenterer til The Nassau Guardian.

Myndighetene på Bahamas avviser på sin side at de overvåker sine egne borgere, men har foreløpig ikke svart på om de vet om eller tillater at amerikanerne gjør dette.

Kilder:
The Intercept
The Nassau Guardian
Ars Technica

Annonse