Annonse


Slik knekker du NSA-koden

Om du vil jobbe i de hemmelige tjenestene, bør du nok ha litt kunnskaper om kryptering.

Kryptisk annonse
Det mener i hvert fall den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA, som siden juni i fjor har vært på alle forsider og alles lepper på grunn av Edward Snowdens avsløringer.

I går la de ut en jobbannonse via Twitter der ordlyden var følgende:

tpfccdlfdtte pcaccplircdt dklpcfrp?qeiq lhpqlipqeodf gpwafopwprti izxndkiqpkii krirrifcapnc dxkdciqcafmd vkfpcadf.

Annonse


Ikke så veldig glupt…
NSA har ifølge seg selv som mål å rekruttere «the best and the brightest» (de beste og glupeste).

Men spørsmålet er om du må være så veldig glup for å forstå hva som står i annonsen.

Brukte røverspråket
For etterhvert kunne vittige tunger på Twitter fortelle at NSA rett og slett hadde brukt en avansert variant av det vi på godt norsk kaller røverspråk – altså en utskifting av bokstaver etter et bestemt system som lett kan gjennomskues.

Nå skal ikke vi påstå at vi umiddelbart klarer å knekke koden. Men så er vi heller ikke i markedet for en krypteringsjobb i NSA.

Nettbasert kodeknekker
Det er imidlertid bare å bruke røverspråk-knekkeren QuipQuip (velg Find Spaces, ikke Trust Spaces) så kommer følgende fram:

Want to know what it takes to work at nsa? Check back each monday as we explore careers essential to protecting your nation.

Stor moro på Twitter
Så enkelt var det altså, og ikke overraskende hadde mange det riktig moro på NSAs Twitter-konto da det kom fram hvor enkelt det var.

Mange stiller seg nå – muligens med rette – spørsmålet om det virkelig er nasjonens «beste og glupeste» som får jobb i landets fremste hysj-organisasjon.

Kilde:
Washington Post

 

 

Annonse