Annonse


Liker du ikke det du leser?

Aviser i Polen, Tyskland, USA, Slovakia og USA bruker allerede i dag et felles system (Piano) for å ta betalt av leserne sine på nett.

Men det er en abonnementsløsning som gir deg alt, enten du gidder å lese det eller ikke.

Unge gründere
I Nederland har mediene nå sjøsatt en løsningen som følger en hel annen og ny filosofi, med systemet Blendle.

Her betaler man bare for artikler man faktisk ønsker å lese, uavhengig av publikasjon.

Annonse
Alle de største avisene og magasinene i landet skal inn under systemet, som er utviklet av to 27 år gamle gründere.

Pengene tilbake
Tanken er at leserne skal en én app og ett abonnement å forholde seg til. Så kan de velge hva de vil lese, alt etter interesse og lommebok.

Leserne betaler bare for artiklene de leser, ikke for hele publikasjonen. Og om du ikke er fornøyd med artikkelen, får du til og med igjen pengene!

– Vi tror at journalistikk som ikke er bundet til pakker er Den Hellige Gral når det gjelder å få unge menesker til å betale for journalistikk igjen, skriver den ene av de to grunnleggerne,  Alexander Klöpping, på Medium.com.

– iTunes for aviser
Klöpping mener at det media trenger i Internett-æraen er en form for iTunes, der alle kan selge varene sine på lik linje med det plateselskaper og artister gjør på Apples plattform.

Norske medier har lenge syslet med ulike betalingsløsninger, men så langt har ikke de store aktørene greid å bli enige om en felles løsning.

Hvilken løsning vinner?
Men det kan raskt tvinge seg fram, siden de mange individuelle løsningene ikke ser ut til å gi rare gevinsten så langt.

De gjenstår likevel å se om den nederlandske «betal for det du leser»-modellen kan gi mer penger i kassa enn tradisjonelle abonnementer.

 

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse