Annonse


Må ut med 1,8 milliarder

Samsung må ut med nøyaktig 290 456 793 dollar – nesten 1,8 milliarder norske kroner – for å ha kopiert Apples produkter.

Lang tautrekking
Det er resultatet etter at dommeren Lucy Koh konkluderte i natt norsk tid.

Erstatningssummen er et resultat av lengre tids tautrekking i retten i San Jose, California. 

Vant i fjor
Apple vant i utgangspunktet saken mot Samsung i august i fjor, men det har siden vært mye fram og tilbake både når det gjelder erstatningsbeløp og hvilke telefon- og nettbrettmodeller saken gjelder.

For å komplisere det hele har Samsung gående søksmål mot Apple, som de hevder misbruker deres patenter.

Kraftig redusert sum
Opprinnelig ble Samsung dømt til å betale Apple 1 049 343 540 dollar – om lag 6,4 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

Men dommer Lucy Koh kom etterhvert fram til at juryens erstatningsberegning var gal og holdt dermed tilbake 400 millioner dollar (om lag 2,4 milliarder kroner) av erstatningssummen.

Får 5,7 milliarder totalt
Nattens kjennelse kan dermed ses som en tilbakebetaling av en del av erstatningen Apple opprinnelig ble tilkjent.

I tillegg er det egentlig to saker det dreier seg om, og Apple kan dermed totalt innkassere rundt 930 millioner dollar – om lag 5,7 milliarder kroner.

– Handler ikke om penger
Apple er godt fornøyd med dommen, selv om e ikke fikk full pot. De sier dette i en uttalelse:

– For Apple har denne saken alltid handlet mer om patenter enn penger. Den har handlet om innovasjon og det harde arbeidet som vi legger i å utvikle produkter folk elsker. Selv om det er umulig å sette en prislapp på slike verdier, er vi glade for at juryen viser Samsung at kopiering har en kostnad.

– Vil anke
Samsung kommenterer den endelige dommen på denne måten:

– Vi er skuffet over dagens kjennelse, som baserer seg delvis på et patent som det amerikanske patentkontoret tidligere har kjent ugyldig. Selv om vi nå vil gå videre med ankesaker, vil vi også fortsette å finne opp grunnleggende teknologier og flotte produkter som blir elsket av våre mange kunder over hele verden.

Med andre ord kan det se ut som runddansen i retten vil fortsette også etter dette. Så siste ord er neppe sagt i den langvarige krigen mellom Apple og Samsung.

Kilder:
All Things D
The Verge
Cnet

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse