Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Både Obama og det norske forbrukerombudet liker jailbreaking. Men snart kan en internasjonal avtale (som ikke gjelder Norge) setter stopper for det. (Ill.: Migo2010 / Alamy/All Over Press)

Jailbreaking kan bli forbudt

Internasjonal avtale årsaken.

Såkalt jailbreaking – åpning av telefon eller nettbrett for apper som for eksempel Apple ikke godkjenner – er lovlig både i Norge og i USA.

Avtale kan velte alt
I Norge har til og med Forbrukerombudet gått ut og oppfordret folk til slik aktivitet.

Men nå kan moroa komme til å ta slutt, i hvert fall for USAs vedkommende.

En internasjonal avtale kalt Trans-Pacific Partnership (TPP) vil, dersom den blir underskrevet av deltakerlandene, kunne innebære at så godt som all tukling med mobil og brett blir forbudt.

Det gjelder også opplåsing av mobil for bruk mot andre teleoperatører enn den mobilen er bundet til.

Avslørt av Wikileaks
Avtalen er hemmelig, og har nå blitt avslørt av Wikileaks (se hele avtalen HER). Den omfatter foruten USA Canada, Australia, Brunei, Chile, Malaysia, New Zealand, Peru, Singapore, Vietnam, Japan, og Mexico.

Paradoksalt nok har president Obama kjempet hardt for å stoppe det han mener er uvesenet med binding av mobiltelefoner til abonnementer, noe som er regelen snarere enn unntaket i USA.

Merkelig lov
Om han skriver under på TPP-avtalen vil det motsatte skje: All tukling med mobillåser vil bli forbudt. Det samme blir installering av nytt OS eller modifisering av eksisterende OS på telefon og brett.

I dag er det lov å jailbreake telefoner i USA, mens det samme utrolig nok er forbudt når det gjelder nettbrett.

Kilde:
Ars Technica

 

Stikkord: jailbreak