Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Jeremy Hammond fikk ti års fengsel for å ha brutt seg inn hos hysj-konsulentene Stratfor. (Ill.: freejeremy.net)

Ti år for å snoke i hysj-selskap

Jeremy Hammond (28) dømt.

Julaften i 2011 opplevde det hemmelighetsfulle analyseselskapet Stratfor (Strategic Forecasting) å bli hacket.

5 millioner e-poster
Stratfor leverer såkalt strategisk informasjon til regjeringer og private selskaper. Ofte dreier det som om følsomme opplysninger om forsvar, politikk og politiske prosesser. Typiske kunder er etterretningsorganisasjoner, multinasjonale selskaper og statlige utenrikstjenester. 

«Makten bak makten»
Noen beskylder Stratfor for å være en slags «makten bak makten»-organisasjon som setter premisser for verdenspolitikken.

Fem millioner e-postmeldinger og 60 000 kredittkortnumre som tilhørte selskaper og enkeltpersoner på den hemmelige kundelista ble stjålet.

Brukte kredittkort til innsamling
E-posten ble sendt til Wikileaks, og kredittkortene ble brukt til å samle inn 700 000 dollar (om lag 4,2 millioner norske kroner) til idealistiske organisasjoner som jobber for lignende saker som Lulz og Anonymous.

Lulz eller Anonymous?
I en Twitter-melding så det ut til at Anonymous tok på seg «æren» for innbruddet, men dette ble senere tilbakevist av Anonymous.

I stedet så det ut til at utbrytergruppa Lulz (som også kalles LulzSec eller Lulz Security – og som både har et tilsynelatende nært samarbeid med og et til tider direkte fiendtlig rival-forhold til Anonymous) sto bak.

Arrestert etter tysting
I mars i fjor ble seks Lulz-medlemmer arrestert, etter tips fra Lulz-lederen Hector Xavier Monsegur. Monsegur hadde i all hemmelighet blitt vervet som informatør for FBI, og fungerte dermed som tyster.

En av de arresterte var Jeffrey Hammond (28).

Kunne fått 15 år
Fredag ble Hammond blitt dømt til ti års fengsel av den føderale retten I New York.

Hammond kunne fått opptil 15 års fengsel, men fikk strafferabatt fordi han avla uforbeholden tilståelse umiddelbart og samarbeidet med politiet.

Sterke reaksjoner
Arrestasjonen av Hammond skapte sterke reaksjoner i hacktivist-miljøet, og det ble opprettet en egen nettside for å forsøke å få ham fri.

Til liten nytte, skulle det vise seg.

Kilder:
Sparrow Media
Wired

 

Stikkord: lulz, lulzsec