Annonse


Vi har prøvd iPhone 5S

Vi har fått tak i Apples nye toppmobil 5S i god tid før lanseringen i Norge.

Video: Per Ervland

Design
Det er to ting som skiller 5S fra iPhone 5: hjemknappen, og fargene på modellene. 5S leveres ikke i svart: «Space Grey» er det nærmeste man kommer den svarte modellen. I tillegg leveres det en gull-modell (den vi har testet), og hvit.

Annonse
Vårt testeksemplar ble lånt med iOS 7.0.1 ferdig installert. Apple går ikke i detalj om hva denne lille oppdateringen retter. De informerer bare om at den «contains bug fixes and improvements».

Hjemknappen er redesignet for å få plass til fingersensoren som automatisk åpner OS-et uten å måtte taste den fire-sifrede koden. Firkanten på hjemknappen er fjernet på 5S, men bortsett fra denne lille visuelle endringen føles knappen som den har gjort siden iPhone 4.

Forøvrig er vekt (112 g) og design helt lik iPhone 5.

Vi kan bekrefte at NetCom 4G fortsatt ikke fungerer i Oslo, selv om iPhone 5S støtter flere LTE-frekvenser.

Oppdatert: Årsaken til at vi ikke fikk 4G til å fungere, er nok at prøveeksemplaret er importert fra USA. Vi beklager.

iPhone 5S Gold (Ill.: Per Ervland/ITavisen.no)

Ytelse
Ved bruk av selve OS-et er det ingen merkbar endring i forhold til iPhone 5. Animasjonene er like lange (noen vil si trege), som toppmodellen fra i fjor med iOS 7.

Men når vi startet «Infinity Blade III» merket vi virkelig forskjell. iPhone 5S lastet inn det nyeste spillet i serien mye, mye raskere enn iPhone 5 (se video-klippet), selv om de to mobilene har like my RAM (1 GB, men 5S-minnet er kjappere) – ingen tvil om at Apples A7-brikkesett, produsert av Samsung, står for et skikkelig ytelsesløft.

Oppdatert: Infinity Blade III er optimalisert for den nye ARMv8 64-bit-CPU-en.

Som nevnt, det kan tenkes den kjappere RAM-en har litt og si. iPhone 5 bruker ifølge Wikipedia LPDDR2-minne, mens 5S bruker LPDDR3-minne.

5S bruker 20 sekunder på kaldstart, mens 5 bruker 28 sekunder.

Her er våre iPhone 5S og iPhone 5 GeekBench 3-tall:

* iPhone 5S: Single-Core – 1411 poeng – Multi-Core – 2558 poeng
* iPhone 5: Single-Core – 720 poeng – Multi-Core – 1294 poeng

5S er faktisk ikke så «tacky» som vi hadde trodd i gull-utførelse. (Ill.: Per Ervland/ITavisen.no)

Fingersensoren
Foruten langt bedre ytelse, handler 5S om den nye hjemknappen med fingersensor. Vi kan konkludere her og nå: den fungerer svært godt.

Den lille oppsetts-hjelperen gjør det svært enkelt å sette opp flere fingre, og det er faktisk gøy å gjøre det også -man merker liksom at man berører svært avansert teknologi under panseret.

Vi brukte få sekunder på å få sensoren til å gjenkjenne fingeren fra en rekke ulike punkter, og låste så opp mobilen på millisekundet, uansett med hvilken vinkel vi angrep knappen (noen minutter når vi skulle låse opp igjen, var vi i ferd med å taste inn tall-koden…).

Vi har en følelse at en så enkel idé som dette blir en stor hit.

Ved første oppstart må man taste tallkoden, det samme når man skal endre på fingersensor-innstillingene. Her kan du også velge om fingersensoren skal fungere får å låse opp mobilen, iTunes og App Store-kjøp, eller begge deler.

Fingersensoren fungerer ikke før man vekker mobilen med hjemknappen eller av- og på-knappen.

iPhone 5S Gold (Ill.: Per Ervland/ITavisen.no)

Kamera
Kameraet tar merkbart bilder fortere, man kan trykke omtrent hvert 0.5 sekund. Den er også smartere, og velger ofte ikke blits når det ikke er nødvendig, noe iPhone 5 gjorde i samme test.

Kamerat-appen starter endel kjappere, det går altså mye raskere å ta bilder, og den velger blits mer intelligent. Og, når man tar detaljebilder er det lett å se at 5S leverer langt bedre fargegjengivelse.

iPhone 5S har et to-blitz-system (Ill.: Per Ervland/ITavisen.no)

Testbilder

iPhone 5S-testbilde med automatisk blitz. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)
iPhone 5-testbilde med automatisk blitz. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)
iPhone 5S. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)
iPhone 5. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)
iPhone 5S. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)
iPhone 5: legg merke til hvor mye mindre farger og dybde det er i forhold til bildet over. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse