Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Allerede neste år kommer 5TB-diskene, og om sju år får vi 20TB harddisker. (Ill.: Seagate)

Så store blir harddiskene i 2020

Seagate avslører planene sine.

I dag er 4TB det største du får plass til på en enkelt 3,5 tommers standard harddisk.

Nådd grenseNeste år kommer 5TB-diskene, og i 2020 vil vi ifølge harddiskprodusenten Seagate muligens lansere 20TB-disker.

Grensen for hva som er mulig å få plass til er på det som grunnleggende sett bare er sett med TB-disker er  imidlertid i ferd med å bli nådd. 

Mulig å presse inn 1TbDerfor må det ny teknologi til som fortetter enda mer enn tilfellet er i dag, med disker som klarer opptil 625Gb (altså Gigabits) pr. kvadrattomme.

For å lage disker som tar opptil 20TB må Seagate klare å presse inn 1Tb pr. kvadrattomme. Men da er også den såkalte superparamagnetiske grensen nådd.

Knøttsmå sporSeagate skal bruke såkalt SMR (Shingled Magnetic Recording) og HAMR (Heat Assisted magnetic Recording) for å presse de siste nanometrene ut av diskene sine.

Dagens harddisker bruker PMR (Perpendicular Magnetic Recording), noe som gir spor på 75 nanometer – noe som faktisk er mindre enn et influensavirus.

Vil bruke heliumKonkurrenten Western Digital skal på sin side prøve seg med helium-fylte disker for å oppnå mer enn 4TB. Heliumen gjør at flere plater enn i dag kan legges oppå hverandre inne i kabinettet.

De første diskene av denne typen er ventet før jul.

Ikke mindre SSDSamtidig har NAND-disker (som brukes i SSD – Solid State Drive) møtt veggen når det gjelder fysisk størrelse. De kan rett og slett ikke bli mindre med dagens teknologi.

Disse er i dag på maks 1TB, noe som er altfor lite for å dekke de lagringsbehovene som mange har. 

Prisen er også et problem. Mens en 4TB harddisk koster mellom 2000 og 3000 kroner, ligger 1TB SSD på godt over 4000.

Kilde:
Computerworld.com

 

 

Stikkord: harddisk, seagate, western digital