Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Farmville har både plaget og gledet Facebook-brukere i årevis. Nå går det nedover med selskapet bak nettspillene.

Slipper vi dette snart?

Dramatisk nedgang for Facebook-spill.

Er du en av de som har irritert deg over at venner til stadighet kommer med statusmeldinger via FarmVille, Mafia Wars og PetVille?

Dramatisk fall
Da kan det kanskje være en trøst at det nå ser ut til å gå utforbakke med selskapet Zynga, som står bak spillene.

De opplever et dramatisk fall i antallet brukere for tiden. Bare i siste kvartal har de falt med 25 prosent, og nå ligger de på 39 millioner daglige brukere (DAU – Daily Active Users).

Dette opplyser selskapet selv i en pressemelding.

Ned fra 60 millioner
39 millioner på daglig basis er fortsatt er et formidabelt tall, men oppsiktsvekkende lavt i forhold til det de hadde da de var på toppen. I fjor sommer hadde de hele 60 millioner daglige brukere, og i forrige kvartal hadde de 52 millioner.

Med andre ord har antallet falt dramatisk på svært kort tid, noe som kan tyde på at æraen for Facebook-spill av denne typen kan være over.

Flere spill trukket
Zynga har over 60 spill ute på Facebook. Men en god del spill er også trukket tilbake på grunn av manglende interesse.

Før jul i fjor stoppet de PetVille, Mafia Wars 2, Vampire Wars og åtte andre spill.

Tatt over av Xbox-sjef
I begynnelsen av juni sa det opp 520 medarbeidere, og samtidig stengte de sine kontorer både i Los Angeles, New York og Dallas.

Sjefen Mark Pincus trakk seg fra stillingen (mange sier han fikk sparken, eller i det minste høflig ble bedt om å gå) i begynnelsen av juli, og ble erstattet av den skandaleombruste Xbox-sjefen Don Mattrick (mannen bak den famøse «så bruk Xbox 360, da vel!»-uttalelsen på E3 i sommer).

Samtidig kan nyhetsbyrået Reuters melde at Zynga gir opp planene om å lansere pengespill, noe investorer og analytikere lenge har vurdert som selkskapets eneste redning på sikt.

God butikk
Det er likevel ingen tvil om at Facebook-spill mot betaling har vært og sikkert fortsatt er god butikk.

I 2011 omsatte Zynga for 6,7 milliarder kroner. Overskuddet samme år havnet på 2,4 milliarder og selskapets verdi er satt til svimlende 517 milliarder dollar.

Noen umiddelbar fare for konkurs er det derfor neppe, men det kan tenkes at nettspillplagen på Facebook blir noe mindre framover.

Stikkord: facebook, nettspill, zynga