Annonse


Dårlig iPhone 5-nyhet for NetCom-kunder

iPhone 5 støtter kun EU-4G på 1800 MHz-nettet. Det betyr at man ikke får 4G i de største byene med NetCom-abonnement.

Glem 4G i Oslo med iPhone 5
Det er svært dårlig nytt for eiere av Apples nyeste mobil om man bor i storbyene. Det er nemlig slik at NetCom kjører 2600 MHz i storbyene, mens man i mindre tettbygde strøk bruker 1800 MHz-båndet, så på disse stedene vil iPhone 5 med 4G fungere.

Bor man i storbyer som Oslo eller Trondheim, så kan man altså glemme 4G om man har iPhone 5.

– Ikke 1800 MHz i Oslo
Dette skriver Telenor om problemstillingen:

Annonse


«4G-nettet som støtter Apple (det såkalte 1800 MHz-frekvensbåndet) ble først lansert i Tromsø og deler av Lillestrøm, sammen med 17 andre kommuner og 18 av våre mest populære vintersportssteder».

Men Telenor skriver også at de har støtte for 4G på iPhone «i sentrale deler av Oslo»:

«Vi bygger stadig ut 4G-dekningen, og nå kan du surfe lynraskt med 4G på din iPhone 5 i sentrale deler av Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger.»

Dette skriver NetCom:

«iPhone 5 støtter 4G på frekvensen 1800 MHz. NetCom bygger 4G-nett på frekvensene 1800 og 2600 MHz (og på sikt vil vi tilby 4G på 800 MHz). De ulike frekvensene som 4G-teknologien benytter seg av har forskjellige funksjoner.

2600 MHz frekvensen benyttes i de største byene (Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Drammen og deler av Kristiansand), mens 1800 MHz brukes i mindre byer og tettbygde strøk og ved populære utfartsområder.»

Dette er årsaken
Dette er NetComs tekniske forklaring på hvorfor iPhone 5-eiere vil måtte ta til takke med 3G områdene med størst befolkningstetthet:

«Vi har fått noen spørsmål fra iPhone 5-brukere, om hvorfor vi har valgt 2600 MHz-båndet i storbyene.  Hvilken frekvens som brukes, avgjøres i stor grad av sammenhengen mellom frekvens, kapasitet og rekkevidde.

De ulike frekvensene kan på mange måter ses på som puslespillbrikker med ulike egenskaper, basert på forholdet mellom rekkevidde / penetrerende egenskaper inn i bygg, samt kapasitet (antall samtidige brukere). Våre radioplanleggere bruker disse brikkene for å skape et best mulig nett med tanke på akkurat oppnådd dekning og behov for kapasitet.

Jo lavere frekvens, desto lavere kapasitet og lengre rekkevidde. Høyere frekvenser gir høyere kapasitet, mens rekkevidden er lavere. Høyere frekvenser lar seg i tillegg enklere plassere tett, da det ikke skapes interferensproblemer (signalforstyrrelser) i like stor grad som ved lave frekvenser.

Høye frekvenser, som 2600 MHz, passer dermed fint i store byer, mens det er ideelt med lavere frekvenser (1800 MHz) for mindre byer og tettsteder.»

Gjelder kun iPhone 5
Alle vil uansett ha LTE-innstillingen huket av innstillinger, men 3G (HSDPA+) blir uansett den kjappeste tilkoblingen om man da ikke bor i et 2600 MHz-støttet område.

Dette problemet gjelder i hovedsak iPhone 5. Ifølge NetCom støtter de aller fleste nye smartmobiler (Blant annet Samsung Galaxy S4, som akkurat er oppdatert4G med flere forskjellige bånd, slik at man kan nyte 4G også i tettbygde strøk som Oslo og Trondheim med NetCom-abonnement.

Her har Telenor Apple 4G-støtte
Følgende steder støtter Telenors 4G-nett i kombinasjon med et Apple 4G-produkt (listen er ikke komplett, se Telenors dekningskart):

* Bykle
* Bærum
* Hemsedal
* Hol
* Kragerø
* Kristiansand
* Kvam
* Lørenskog
* Oppdal
* Oslo
* Ringsaker
* Rælingen
* Sigdal
* Skedsmo
* Tromsø
* Trysil
* Øyer

 

Kilder:
NetCom
Telenor

Annonse