Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Den nye startknappen bringer deg bare videre til en startskjerm. Hva var galt med startmeny? spør mange seg. (Ill.: Winsupersite.com)

– Det var ikke Start-knappen vi ville ha tilbake!

Har Microsoft gjort alt feil igjen?

I går ble det kjent at Microsoft biter i gresset og gir folk tilbake den gode, gamle Start-knappen i Windows 8.1.

Massivt press
Gjeninnføringen skjer etter et massivt press fra brukere som ikke liker det utskjelte «Modern UI»-grensesnittet (tidligere Metro), og som mener at programmer skal startes på gamlemåten.

Men om Microsoft trodde folket ville juble i gatene, la champagnekorkene  sprette og demonstrere md takke-paroler fra Redmond til Lysaker, tok de feil.

Ingen jubel
For det var slett ikke Start-
knappen folket savnet, men Start-menyen.

Det mener i hvert fall Ar Technicas kommentator Peter Bright, som går hardt ut mot endringen.

– Feil å bakke ut
Bright mener det var helt feil av Microsoft å bakke ut. Han mener at selskapet burde ha trosset protestene og tvunget folk til å forholde seg til den nye logikken i Windows 8.

Dessuten har de gjeninnført feil funksjon, mener han.

Vil starte fra meny
For det folk egentlig vil gjøre, er å starte programmer rett fra en meny, ikke fra en knapp som tar deg videre til en startskjerm.

– Dersom Microsoft tror at gjeninnføringen av Start-knappen vil føre til en slutt på klagene på Windows 8, tar de grundig feil. Selv om mange sørget over tapet av Start-knappen, så er det mange flere som sørger over at Start-menyen forsvant. For den gruppa er det ikke noe poeng at Start-knappen nå er tilbake, skriver Bright.

– Får ikke en sjanse
Det verste med Windows 8, også i 8.1-versjon, er likevel ifølge skribenten at brukerne ikke får en sjanse til å orientere seg i et mer eller mindre ukjent univers med det han mener er et totalt annerledes logikk enn i tidligere Windows-versjoner.

Siden all «pedagogikken» ligger i Modern UI (som han i likhet med alle andre fortsatt kaller Metro), er det helt meningsløst å gjøre grep som fjerner det nye grensesnittet fra brukerne og narrer dem til å tro at de fortsatt befinner seg i en god, gammel Windows-verden, hevder han.

Stikkord: metro, windows 8