Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Elleve av 40 virusprogram bestod ikke en grunnleggende antivustest.

– XP er en sikkerhetsrisiko

Nå advarer ekspertene.

Elleve år gamle Windows XP skaper hodebry for hele bransjen.

OS-et som nekter å dø
Microsoft hadde stor suksess med Windows XP, men etterfølgeren Vista floppet. Det er nok en av grunnene, og det at XP i og for seg fungerer bra nok, at mange fortsatt har OS-et installert. Bedre blir det ikke av at mange ikke liker Modern UI i Windows 8. Da gjenstår Windows 7 som det nyeste alternativet.

Tall oppdatert per april 2013 viser at OS-et er installert på 42.2 (en oppgang siden mars-tallene vi skrev om tidlig i april i år) prosent av alle verdens maskiner – da sier det seg selv at sikkerheten fortsatt må tas alvorlig.

Oppdateringene stopper neste år
«8. april 2014 stopper Microsoft støtte for ti år gamle Windows XP. Dette betyr at du ikke lenger vil motta oppdateringer, inkludert sikkerhetsoppdateringer, for Windows XP fra Microsoft», meldte Microsoft 8. april. Merk: ingen nye sikkerhetsoppdateringer vil leveres til XP fra og med 8. april neste år.

Dette kan vise seg å bli et stort problem for hele nettet, om mange nok slike maskiner blir trojaner-infisert, og blir en del av et større hacker-botnet. Og nå har Virus Bulletin gjennomfort en omfattende sikkerhetstest av XP, og det er ikke helt betryggende lesing, for ganske så mange av programmene kom ikke godt ut av testen – heldigvis er det i hovedsak mindre kjente program.

– En trend
– Det ser ut til å være en trend blant sikkerhetsselskapene å minske støtten for Windows XP. Mange av produktene har gjennomgått store tilpassninger for Windows 8, men i visse tilfeller er det gjort minimale forbedringer for å sikre full bakoverkompabilitet, noe som lett kan bli et stort problem, skriver John Hawes fra Virus Bulletin.

AVG (gratis), avast! (gratis), BitDefender, eScan, ESET, Kaspersky og Sophos (gratis til OS X) er de eneste som fikk 100 prosent-tittelen fra Virus Bulletin på samtlige testede OS (Windows 7 Pro, Windows Server 2003 R2, Windows 8 Pro, SUSE Linux og Windows XP Pro).

Se hele listen over anbefalte, og ikke anbefalte, virusprogram her.
 

Kilder:
IDG.se
Virus Bulletin
Virus Bulletin

 

 

Stikkord: sikkerhet, windows xp