panthermedia_A12250945_838x571

Annonse


Iran stenger VPN-portene

Iran er ikke akkurat kjent som en venn av ytringsfriheten.

Allerede i 2006 blokkerte myndighetene Facebook, og nylig tok de ned Gmail også (selv om de snudde like etter, fordi høyt plasserte byråkrater protesterte).

Bruker VPN for å komme rundt
Landet bruker i likhet med Kina mer eller mindre smarte filtre for å blokkere uønsket innhold fra utlandet. Dette gjelder foruten Facebook også Twitter og YouTube.
Som erstatning for YouTube har myndighetene innført sin egen, «sømmelige» videotjeneste for ungdom kalt Mehr.

Men alt dette har nettkyndige iranere så langt klart å komme seg rundt ved å logge seg inn på servere i utlandet og surfe via dem.

Annonse


Med andre ord snakker vi om VPN (Virtual Private Network) via proxy-servere.

Stenger portene
Men nå tetter myndighetene også dette hullet.

Ifølge Reuters er VPN nå forbudt.

Forbudet gjelder ikke bare programvare som brukes i forbindelse med fjern-innloggingen. Nei, myndighetene har rått og brutalt stengt alle portene som brukes til virtuelle nettverk.

Kan bli protester
Da de samme myndighetene sperret for Gmail, fikk de protester både fra høytstående bryåkrater og sentralt plasserte næringslivsfolk.

Dermed måtte de åpne igjen.

Brukes for sikker innlogging
Dette kan skje også denne gangen. For i kjølvannet av VPN-sperren har de også dratt med seg både flyselskaper, banker og andre viktige bærebjelker i samfunnet.

Som i Norge bruker iranske forretningsfolk VPN for å logge seg inn på bedriftens server. Dette på grunn av sikkerhetshensyn.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse