Amazon vil skaffe seg kontrollen over .book og andre generiske toppdomener. Det liker forfattere og forleggere dårlig.

Annonse


Amazon vil ha «.book»

Amazon er verdens største nettbutikk, og har lenge hatt en ledende posisjon på salg av bøker over nettet – både fysiske bøker og e-bøker.

Har reservert tre
Nå strammer de grepet ytterligere ved å reservere domenene «.book», «.author» og «.read».

Det liker bokbransjen dårlig.

Reagerer kraftig
Både den amerikanske forfatterforeningen The Authors Guild og den amerikanske forleggerforeningen Association of American Publishers reagerer nå kraftig på at Amazon på denne måten prøver å skaffe seg et monopol på såkalte generiske toppdomener når det gjelder bøker og litteratur.

Annonse


– Å plassere slike generiske domener på private hender er rett og slett konkurransevridende. Det gjør allerede dominerende og rike selskaper i stand til å styrke og øke sin markedskraft. Potensialet for misbruk er absolutt grenseløst, sier forfatterforeningen formann Scott Turow.

– Skulle styrke konkurransen
Allan Adler i forleggerforingen er ikke mindre nådig.

Han påpeker at toppdomener av denne typen er ment for å styrke konkurransen, ikke svekke den.

– Brukes til egne formål
– Hvordan kan det å overlate eierskapet til et slikt domene til en privat aktør, en butikk som skal bruke det til sine egne forretningformål, tjene dette målet?

Adler tolker nettstyringsorganet NICANNs regler slik at den som skal overta et generisk domene først må dokumentere at dette skjer i samfunnets interesse, ikke i aktørens egen interesse.

Ingen suksess i Norge
Det norske nettstyringsorganet NORID åpnet allerede i 2011 for generiske toppdomener.

Men så langt har vi ikke fått en tilsvarende debatt her i landet. De nye toppdomenene synes ikke å være spesielt populære, og de fleste nøyer seg fortsatt med et «.no»-domene.

Hovedårsaken er trolig de høye avgiften på en drøy million kroner for å sikre seg et slikt domene.