Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Screen Shot 2013-02-27 at 11.41.44 AM (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Det er en grunn til at den heter «Grand»

Barcelona (ITavisen:) Og slik er Firefox-mobilen.

Barcelona (ITavisen:) ZTE satser i år på to helt forskjellige marked med to helt vidt forskjellige mobiler.

Grand Memo

Det er nemlig milevis mellom ZTE Grand Memo og Mozilla-mobilen med Firefox OS på alle måter; den ene er et beist (5.7″) av en mobil med alt det beste (minus 1080p-panel), den andre en liten og tykk åpen kildekode-mobil som skal koste så lite som mulig, og gjør det lett for eieren å følge med på datakostnadene.

ZTE Grand Memo nærmer seg phablet-land med sin 5.7″ store skjerm, men den skiller seg ikke mye fra andre mobiler i samme klasse. Baksiden er av glatt plast og avslører 13 MP-linsen.

Den er som seg hør og bør for en mobil med så stor skjerm også veldig kjapp takket være Snapdragon 800-CPU-en. Forøvrig var kanskje panelet det som imponerte mest. Det var faktisk til og med ganske morsomt å spille Riptide (som er det eneste spillet som er installert på alle Android-demo-mobilene) fordi skjermen er så stor. At den kun har 720p-oppløsning klager vi ikke nevneverdig på, så lenge det gir bedre batterilevetid (3200 mAH).

ZTE om Grand Memo:

«Grand Memo henvender seg til dem som alltid er på farten, med tale-respons som gjør at man på en sikker måte kan ta imot samtaler mens man kjører, en A-GPS og et navigasjonssystem for bilen.

Den kommer med en HD-versjon av ZTEs Mifacor brukergrensesnitt som er spesielt tilpasset smarttelefoner for en enklere brukeropplevelse, og ZTEs Z Cloud-tjeneste for sikkerhet og tilgang hvor som helst gjennom skyen. Den er også utstyrt med et 3200mAH-batteri for lang standby-tid.»

«ZTE Grand Memo er forventet lansert i andre kvartal av 2013, med varierende spesifikasjoner mellom land og regioner», opplyses det om i pressemeldingen. Pris ikke kjent.

Spesifikasjoner:

* Android 4.1 – Jelly bean
* Tykkelse: 8.5mm
* 5.7 tommer, HD.TFT, 16M farge, multi-touch kapasitiv skjerm
* Qualcomm Snapdragon 800 prosessor med quad-core Krait CPUs
* 3200mAh standby-batteri
* Minne: 16GB Rom +2GB RAM
* Mifavour UI brukergrensesnitt
* WiFi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0, akselerometer, nærhetssensor, lyssensor, gyro
* LTE 100/50Mbps
* 13MP Intelligent AF Camera med ansiktsgjenkjenning og panorama, 1MP kamera i front, 1080p HD-videoavspilling

ZTE Open

Og si at denne mobilen ikke imponererer er en underdrivelse: den er treig, klumpete og har en liten skjerm. Joda, den er myntet på utviklingsland og kommer neppe til Norge, men vi klarer ikke å se hvilke fordeler den kan ha mot f.eks. billig-serien til LG, L-serien, som jo kjører Android og derfor har et rikt app-utvalg.

Greia med ZTE Open er nemlig at hele OS-et er HTML 5-basert. Dette gjelder apps (det skal allerede være noen tusen apps tilgjengelig) såvel som selve OS-et. Og det føles virkelig som de har en lang vei å gå: det føles ikke responsivt å navigere seg rundt i menyene, og når man berører skjermen føles det ut fingeren er langt unna selve berøringssensoren.

Slik oppsummerer ZTE mobilen:

«ZTE Open er en smarttelefon som er ideell for unge mennesker som er interessert i å ta i bruk den aller siste teknologien, og for mennesker med begrensede budsjetter som ønsker prøve sin første smarttelefon.

Den er utstyrt med en 3,5 tommers HVGA TFT-berøringsskjerm og har et 256MB RAM og 512MB ROM kombinert med et 3,2MP kamera. Den støtter Bluetooth 2.1, WIFI 802.11b/g/n og AGPS og har et 1200mAH batteri.»

«Sammen med den globale operatøren Telefónica, vil ZTE først lansere ZTE Open i Spania, Venezuela og Colombia i midten av 2013», forklarer ZTE. Pris ikke kjent.

Spesifikasjoner:

* Mozilla Firefox OS
* Størrelse: 114 x 62 x 12.5mm
* 3.5 tommer, HVGA.TFT, One Point touch + Gesture Captive (two point option)-skjerm
* Minne: 512MB Rom +256MB RAM
* Bluetooth 2.1, akselerometer, lyssensor
* GPS, med AGPS, WIFI 802.11b/g/n
* 3.2M FF-kamera
* Batteri: 1200mAH

Stikkord: mwc, mwc 2013, zte grand memo, zte open