Amerikanske fildelere går ubehagelige tider i møte.

Annonse


Nå har fildelerne virkelig grunn til å skjelve

Mange frykter at det snart kommer til å bli lettere for politi og rettighetshavere å få vite hvilke navn som skjuler seg bak IP-adresser i et fildelingsnettverk.

Nå har denne frykten blitt til en realitet i vårt naboland.

Viktig prinsippsak
Nettleverandøren Ephone har nemlig blitt pålagt å utlevere navnene til de som lastet opp e-bøkene til forlagene Bonnier, Earbooks, Nordstedts, Storyside og Piratförlaget.

I praksis kan kanskje dette bli litt vanskelig, siden Ephone nå er konkurs. Likevel er dette en viktig prinsippsak.

Annonse


Lang rettsrunde
Så viktig at den har gått veien om både Tingrätten, Hovrätten (tilsvarende lagmannsretten i Norge) og helt til svensk Høyesterett, der Ephone nå er dømt til å utlevere navnene.

Forlagene vant i Tingrätten, men tapte da Ephone anket til Hovrätten. Nå har altså forlagene fått siste stikk.

– Første i sitt slag
– Dette er veldig viktig, siden det er den første saken i sitt slag som er kjørt, sier den svenske forleggerforeningen advokat Pia Janné Nyberg til IDG.se.

Daniel Westman er doktor i rettsinformatikk og en av Sveriges kapasiteter på området.

– Flere vil be om navn
Han tror at dommen kommer til å føre til at rettighetshavere innen kultur- og underholdningslivet nå kommer til å prøve å få ut navnene bak IP-adressene som fildelere bruker.

– Domsbeslutningen er ganske klar når det gjelder å kunne få ut opplysninger. Men det er vanskelig å vite i hvilket omfang dette vil skje, sier Westman.

Hva skjer med de som laster ned?
Navnene som forlagene nå kan få utlevert tilhører utelukkende fildelere som har lastet opp bøker.

Det er fortsatt uklart hvilke sanksjonsmidler forlag, plateselskap og filmselskaper vil ha når det gjelder de langt flere som laster ned piratkopiert materiale.

Annonse