Tekstmeldingen har blitt en del av alles hverdag. Slik var det ikke i 1992...

Annonse


Gratulerer med dagen, SMS!

Den 3. desember 1992 – altså for 20 år siden i morgen -sendte den britiske programmereren Neil Papworth i Sema Group en melding til mobilen til sin kollega Richard Jarvis i Vodaphone.

Måtte bruke PC
Meldingen, som inneholdt en litt for tidlig julehilsen, ble sendt fra Newbury i Berkshire. Hensikten var å teste ut en ny form for internkommunikasjon.

Den gangen hadde ennå ikke mobiltelefoner tastatur, så Papworth måtte bruke en PC for å først overføre meldingen via PC-en sin.

Slik fortelles i hvert fall historien i de fleste aviser i dag.

Annonse
Men en finne var først…
Men rett skal være rett. Det var faktisk finnen Matti Makkonen som både oppfant og sendte den aller første tekstmeldingen. Han bestilte rett og slett pizza fra telefonen sin da han var i København under en konferanse i 1984.

Dermed er SMS egentlig 28 år, selv om 20-årsdagen feires «offisielt» i dag.

Tok helt av
Resten er, som det heter, historie.

De neste 20 årene tok tekstmeldinger via mobiltelefonen helt av. Det som opprinnelig var tenkt som en lettvint erstatning for e-post i bedriftene ble i stedet den viktigste og mest effektive kommunikasjonsformen mellom folk flest.

15 millioner i minuttet
Først var det de unge som tok i bruk SMS for å gi korte beskjeder til hverandre. Men etter hvert begynte hele befolkningen å bruke det. Det tok imidlertid hele sju år fra Papworths melding til SMS ble utbredt over hele verden.

Vi nordmenn var imidlertid tidlig ute med å ta i bruk teknologien. SMS er en forlengelse av GSM, telesystemet som ble rulet ut i Norge allerede i 1993.

Mer enn 8 (norske) billioner meldinger ble i følge teleselskapenes statistikk sendt i fjor, og svimlende 15 millioner forlater mobilene våre hvert minutt. Og hvert sekund sendes det 200 000.

Topper seg nyttårsaften
Bruken topper seg naturlig nok ved jul og nyttår. I fjor ble det nyttårsaften sendt 32 millioner tekstmeldinger i Norge alene.

Men i fjor var det for første gang nedgang i meldingene, så mye tyder på at trenden med å ønske hverandre godt nyttår er på hell.

Årsaken er nok framveksten av Twitter, Facebook og andre sosiale medier.

Kilder:
The Guardian
TechCrunch.com
Computerworld.com

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse