Startskuddet for Telenors nye 4G-nett gikk i dag. I morgen vil du kunne bestille abbonennemnt og utstyr myntet på bærbare og nettbrett. Mobilene kommer ikke før i fjerde kvartal.

Annonse


Alt om Telenors supernett

I dag klokken 12:00 gikk startskuddet for Telenors 4G-satsing på Ullevål Sykehus.

Temaet var nemlig hvordan trådløs datakommunikasjon kan gjøre hverdagen bedre for både leger og pasienter, men også priser og dekningsgraden ble avslørt.

Ingen mobiler enda

Og allerede i morgen tidlig, klokken 09:00 for å være presis, vil man kunne bestille de nye abonnementene.

De to første 4G-produktene kan allerede bestilles: les alt om dem hos ITavisen.no.

Annonse


Det vil vel kanskje ikke overraske noen at det enda ikke er mobiler tilgjengelig på det norske markedet med 4G-støtte, men Telenor forklarte at Samsung og Nokia skal ha modeller tilgjengelig med støtte for Telenors 4G-nett i løpet av fjerde kvartal (iPhone 5 støtter som kjent ikke Europeisk 4G).

Den første videosamtalen over Telenors 4G-nett:

Må oppgradere nettet en gang til

Samtidig med lanseringen av mobilene med 4G-støtte vil Telenor måtte oppgradere sitt nett for å legge til støtte. Også dette skal skje i løpet av fjerde kvartal. Da vil også koblingen mellom 3G (under en samtale), og 4G (datatrafikk) skifte automatisk og sømløst.

Fra og med i morgen når salget av de nye 4G-abonnentene starter, er det altså kun PC-er med 4G-dongel eller ruter, og utvalgte Android-nettbrett (blant annet fra Acer), som vil kunne koble seg på Telenors flunkende nye nett.

Selskapet påpekte at selv om den teoretiske makshastigheten er på 100 Mb/s vil man sjelden oppnå dette, men alt fra rundt 2 Mb/s til 40 Mb/s.

Overlege Jacob Bergsland forklarte pressen fordelene med kjapt trådløst nett. Blant annet vil enkelte pasienttgrupper kunne være mer hjemme, og kun reise til sykehuset for nærmere undersøkelse om legen ser problemer i dataene overført over 4G-nettet.
(Ill.: Per Ervland/ITavisen.no)

Dekningen

Disse byene og tettstedene er støttet per i dag:

* Oslo
* Bergen
* Trondheim
* Stavanger
* Lørenskog
* Sandnes
* Lillestrøm
* Asker
* Bærum
* Lofthus i Hardanger
* Longyearbyen

«I løpet av året vil også Fredrikstad, Sarpsborg, Skien, Porsgrunn, Drammen og Kristiansand få Telenor-4G. Deretter fortsetter et ambisiøst utbyggingsløp inntil hele landet er dekket. Tromsø kommer like inn i nyåret», skriver Telenor i en fersk pressemelding.

Telenors Bjørn Amundsen viser 4G-dekningsgraden ved hjelp av Google Earth.
(Ill.: Per Ervland/ITavisen.no)

Prisene:

* M: 10GB 1- 40 Mb/s – 299 kroner måneden.

* L: 20GB 1 – 40 Mb/s – 399 kroner måneden.

* XL: 30GB 10 – 40 Mb/s – 499 kroner måneden.

* XS: 1GB – 1 – 6 Mb/s – 99 kroner måneden.

* S: 5GB – 1 – 10 Mb/s – 199 kroner måneden.

M = inkludert mengde – H = typiske brukeropplevde hastigheter. Alle Telenors abonnement inkluderer Telenors Trådløse soner.

9 av 10 i 2015

Telenor lover at 9 av 10 nordmenn skal nå selskapets 4G-nett i 2015. Selskapet påpekte at selv om 4G er det nye store, så stopper ikke forbedringen av 3G-dekningen.

Forhåpentligvis vil også 4G sakte men sikkert ta over for 3G i en rekke situasjoner før 4G på mobiler tar av, slik at 3G-en blir bedre enn i dag.

Det er som kjent fortsatt deknings og kapasitetsproblemer tilknyttet 3G-nettet. Eksempelet til Telenor var Justin Bieber-konserten ved Operaen. Da var det 10 ganger mer trafikk enn vanlig.

På vei hjem fra Telenors pressekonferanse fikk vi vittig nok mulighet til å teste konkurrentens 4G-tjeneste som har vært tilgjengelig en god stund allerede. 4G i taxi er kun et prøveprosjekt fikk vi opplyst av sjåføren.
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Annonse