Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Ansatte i Apple stor kalles ikke selgere, men «spesialister». De er mer opptatt av Apple enn av lønna, ifølge New York Times. Her en spesialist i den nyåpnede Apple Store på Central Station i New York. (Ill.: All Over Press)

– Drit i lønna, vi jobber hos Apple!

72 kroner timen bak disken.

Mens en Apple-butikk i USA drar inn godt over 12 millioner kroner pr. ansatt pr. år, tjener hver av disse ansatte rundt 150 000 i gjennomsnitt.

Lavt, men midt på treet
Timelønna ligger på 72 kroner, noe som ligger omtrent midt på treet for butikkansatte i USA. Den gigantiske kjeden Wal-mart ligger betydelig lavere, med 54 kroner timen.

Men det er til gjengjeld så lavt at det norske oljefondet har trukket seg ut som investor.

Ingen klager
Apple-ansatte klager likevel ikke, skal vi tro en bredt anlagt reportasje i The New York Times.

For dem er nemlig poenget å få jobbe med Apple-produkter, omtrent som mormoner-misjonærer jobber for kost og losji når de går rundt på dørene for å spre kirkens budskap til folket.

– Har alltid vært evangelist
– Jeg har alltid vært en Apple-evangelist. At jeg nå også får betalt for det, er bare en bonus, sier en av de ansatte.

Ifølge avisen minner Apple-butikkene mer om kirker enn om vareutsalg. Her dyrkes det vel så mye et livssyn som en forretningsidé.

Merkelige ritualer
På innsiden av Apple-samfunnet finnes det merkelige ritualer og sære sedvaner som også kan minne om en sekt. For eksempel har mange nyansatte blitt overrasket når de blir gjenstand for spontan applaus første dagen på jobb.

Det klappes i det hele tatt mye, for å holde moralen oppe.

– Jeg blir helt sliten i hendene av all klappingen, sier en ansatt.

Du kan jo bare slutte
I motsetning til medlemmer som sperres inne i en fanatisk, religiøs sekt kan Apple-ansatte slutte, og begynne et annet sted der lønna er høyere og arbeidskulturen mer normal.

Men det gjør ytterst få. I Apple-butikkene føler folk seg sett, og de blir ikke sjelden kalt inn til sjefen for å få ros og lønnsforhøyelse.

Rike blir de ikke, men jobbtilfredsheten er ifølge flere undersøkelser skyhøy i forhold til andre butikk-kjeder.

Stikkord: Apple, apple store