Flame er satt ut av en regjering, mener Kaspersky Labs. Samtidig er det vanskelig å se noe klart politisk mål med angrepet.

Annonse


– Stuxnet blir barnemat

Angrep mot en rekke land i Midtøsten og Nord-Afrika – blant dem Israel, Sudan, Syria, Libanon, Saudi Arabia og Egypt – er oppdaget av det russiske sikkerhetsselskapet Kaspersky Labs.

– Ikke som Stuxnet
Viruset har fått kodenavnet W32.Flamer, men blir for enkelhets skyld bare kalt «Flame». Det skal ha blitt oppdaget allerede i 2008, og angrepet skal ha pågått siden 2010.

Viruset får ifølge Kaspersky-ekspertene Stuxnet til å fortone seg som barnemat.

Stuxnet er et virus som ble laget spesifikt for å lamme Irans atomanlegg. Mange antok at USA sto bak, muligens med hjelp av og i samråd med Israel.

Både Iran og Israel
I motsetning til Stuxnet favner Flame mye bredere. Og dersom man ser på listen over land som skal være angrepet, er det ikke noe politisk mønster i det.

Iran og Isreal er som kjent bitre fiender, og begge er angrepet like hardt.

Tror regjering står bak
Kaspersky antar likevel at det ikke er vanlige cyberkriminelle som står bak. Viruset er verken designet for å lure penger av filk eller å drive utpresning av selskaper.

Snarere er det snakk om en form for kombinasjon av sabotasje og spionasje som er så kompleks at den både er vanskelig å oppdage og hindre, hevder selskapet.

Hvilken nasjon som eventuelt står bak det snart to år lange, massive angrepet vil imidlertid ikke Kaspersky spekulere i. Heller ikke hva som kan være motivet.

Kilder:
BBC
Wired
Kitguru.net
CNet

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse