Dette er en transistor på størrelse med ett atom. De røde områdene er elektriske ledere.

Annonse


Transistor på ett atom

For tre år siden fant finske og australske forskere ut at det gikk an å bygge en transistor på ett enkelt atom.

Byggestein-nivå
Nå har forskere ved Universitetet i New South Wales, Australia klart å vise hvordan den ørlille transistoren kan legges inn i silisium-laget i en prosessor.

Transistoren er byggesteinen til prosessorer, og dermed også selve grunnsteinen for alle typer datamaskiner. Og atomet er som kjent byggesteinen for nær sagt alt.

Opphever Moores lov
I praksis betyr dette at Moores lov blir ugyldig. Loven sier at antall transistorer på et areal dobles hver 24. måned (ofte feilaktig oppgitt som hver 18. måned).

Med atom-transistoren vil grensen være nådd for hva som er fysisk mulig – noe Gordon Moore (mannen bak loven) selv spådde i 2005.

– Vår gruppe har bevist at det faktisk er mulig å plassere en fosforatom i en silisium-miljø – akkurat der vi vil ha det – med nær atompresisjon, og samtidig registrere porter, sier Martin Fuechsle, som er en av forskerne bak gjennombruddet.

Trenger 160 minus
Her må det imidlertid tas noen forbehold. For atomet det er snakk om er ennå høyst teoretisk, og for å kunne fungere må transistoren ha en arbeidstemperatur på under 160 minusgrader. Noe som kanskje ikke er helt praktisk i en vanlig PC…

I tillegg må det flere komponenter til enn det som er vist her for å kalle det en komplett transistor.

Se selv
Uansett kan du selv lese hele dokumentet på Nature.com.

Her er videoen fra New South Wales-forskerne:

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse