Slik illustrerer forskerne den nye varmeteknologien som gir flere hundre ganger kjappere harddisk.

Annonse


Flere hundre ganger raskere harddisk

En av flaskehalsene i PC-en er fortsatt treg harddisk. Men nå har forskerne funnet en løsning.

Bruker varme
Det vitenskapelige tidsskriftet Nature beskriver en helt ny teknologi som bruker varme fra laser for å lagre data magnetisk mer effektivt enn i dag.

Dagens harddisker bruker elektromagnetisme for å endre polariteten til små områder på disken. Hvert av punktene representerer henholdsvis en eller null (av/på).

Helt annerledes
Den nye teknologien er helt annerledes.

– I isteden for å bruke magnetiske felter for å legge informasjon på et magnetisk medium har vi her utnyttet mye sterkere interne krefter og lagt inn informasjonen bare ved hjelp av varme, sier fysikeren Thomas Olster ved universitetet i York, Storbritannia til universitetets internavis York.ac.uk.

Varmeimpuls
Teamet som har utviklet teknologien at består av medlemmer fra en rekke av verdens mest prestisjetunge universiteter og teller både russere, nederlendere, sveitsere og japanere.

Hittil har man trodd at magnetisme er et eksternt magnetfelt var nødvendig for å endre polaritet på disken. Nå viser det seg altså at man kan gjøre det samme med en ultrakort varmeimpuls.

Bruker mindre strøm
På denne måten oppnår man hastigheter som er minst hundre ganger høyere enn med dagens disker.

– Denne revolusjonære metoden gjør det mulig å overføre Terabytes (tusenvis av Gigabytes) pr. sekund – hundrevis av ganger raskere enn dagens harddiskteknologi. Siden man ikke trenger noe magnetfelt, blir energiforbruket også lavere, sier Olster.

Når teknologien vil komme i harddisker og PC-er som faktisk blir å få kjøpt, er usikkert. Veien fra laboratoriet til butikkhyllene er ofte lang.

Les også digi.no

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse