Mark Zuckerberg og selskapet hans, Facebook, er helt klare på at SOPA og PIPA ikke er lover de ønsker. Nå mener flere amerikanske politikere det samme etter dagens protest-blackouts.

Annonse


Nå kan SOPA rakne helt

I en statusoppdatering går Facebook-sjefen klart og tydelig ut mot SOPA og PIPA. Nå er det også kjent at flere amerikanske politikere trekker sin støtte (les om dette nederst i artikkelen) og protesterer mot lov-forslaget som har fått kraftig kritikk fra nett-giganter som Google, Wikipedia, WordPress og Facebook.

Endelig snakker han ut

De to lovene som er forfattet av Texas-republikaneren Llamar Smith og som har overraskende stor støtte i House of Representatives i USA, møter mer og mer motstand, ikke minst fra brukerne, dvs. deg og meg, men også de største bedriftene som Google og nå Facebook.

Mange anser lovforslaget fra Smith som intet mer enn en lov forsøkt vedtatt og kjøpt av de mektige amerikanske interesseorganisasjonene for musikk og platebransjen, henholdsvis MPAA og RIAA.

Dette skriver han

Det er også mange som mener, og dette nok med rette, at de gamle politikerne i Washington egentlig ikke har den fjerneste anelse om hvordan nettet fungerer og hvordan nettet i nåværende form gavner alle med tilgang mer enn det skader selskapene som blir utsatt for piratkopiering.

Annonse
I statusoppdateringen skriver Zuckerberg:

«Internett er det mest kraftfulle verktøyet vi har for å skape en mer åpen og tilkoblet verden. Vi kan ikke la dårlig gjennomtenkte lover komme i veien for nettets utvikling. Facebook motsetter seg SOPA og PIPA og vil fortsette å motsette seg enhver lov som kan skade nettet.

Verden i dag trenger politiske ledere som er pro-Internett. Vi har jobbet med mange av disse folkene i flere måneder for å skaffe til veie bedre alternativer enn disse aktuelle forslag. Jeg oppfordrer deg til å lære mer om disse sakene og fortelle dine kongressmedlemmer at du vil de skal være pro-Internett.»

Bedriftene karrer til seg makt

SOPA og PIPA-kontroversen kommer midt oppe i Republikaneres nominasjons-valg, et valg som skal avgjøre hvem som skal utfordre Barack Obama i det kommende presidentvalget.

Det er fra før av stor misnøye, en misnøye som kommer klart frem på nett, mot såkalte super-PACs (Political Action Committee) som gjør det mulig for bedrifter (organisert som komiteer som i teorien ikke skal ha direkte kontakt med kandidaten) å anonymt, til valget er over vel å merke, å donere så mye penger de ønsker til valgkampen. Rent markedsføringsmessig brukes pengene i hovedsak til å produsere og sende hatske TV-reklamer som sverter utfordrerne.

Dette fordi amerikansk høyesterett i 2010 bestemte at bedrifter skal ha de samme rettighetene som enkeltpersoner og at noe annet strider mot den amerikanske grunnloven ifølge dommerne. Nå som mektige interesseorganisasjoner prøver å kneble fri flyt av informasjon på nett vil nok begge grupperingene finne en felles kampsak og forene seg i større grad enn tidligere.

Smith vil merke presset

Facebook har også laget en egen side der de klargjør hva de mener om anti-piratloven SOPA og IP-reguleringsverktøyet SIPA.

Dette er en side som ikke har vært særlig kjent før nå, men vi tipper det vil skje nå som Zuckerberg lenker til den. Status-oppdateringen hans fikk nemlig, i løpet av én time, flere tommel opp enn hva Facebooks anti-SOPA siden fikk siden oppstarten. Liten tvil om at verdens største nettsamfunn med snart 1 milliard brukere klart og tydelig vil si hva de mener om saken nå i enda større grad enn tidligere.

Flere trekker seg

Og presset kan ha fungert, for rundt samme tid i kveld norsk tid trekker flere representanter sin støtte. Ben Quayle fra Arizona er en av dem, og Lee Terry fra delstaten Nebraska vurderer sin støtte.

En annen, Justin Amash, har til og med hengt seg på protest-bølgen og oppfordrer nå alle til å gjøre det samme på sin Facebook-side. Ikke bare Amash, men også senator Marco Rubio har gjort det samme (i hovedsak trukket tilbake sin støtte for PIPA) og kunngjør dette på sin Facebook. Rubio forklarer at selv om det er viktig for bedrifter og artister å kunne beskytte sin opphavsrett, men som han forklarer:

«Vi har hørt legitime bekymringer om virkningen loven kan til tilgangen til Internett og som en potensielt urimelig utvidelse av den føderale regjeringens makt til å påvirke nettet.

Kongressen bør lytte og unngå å dytte gjennom et lovforslag som kan ha mange utilsiktede konsekvenser.»

Kilder:
Facebook
Gizmodo
Neowin
TechCrunch

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse