Wikipedia er ikke tilgjengelig fra onsdag til torsdag.

Annonse


Wikipedia går i svart

Fra i morgen av og fram til torsdag kan du ikke lenger bruke Wikipedia.

Stenger i protest
Årsaken er at nettleksikonet stenger, i en protestaksjon mot det omstridte, amerikanske SOPA (Stop Piracey Act)-lovforslaget.

I en pressemelding som er lagt ut på en Wikimediaforundation.org heter det at loven vil skade det åpne og frie Internett og gi nye muligheter for USA til å sensurere nettsteder som ligger utenfor landet.

Det skal bare være den engelskspråklige utgaven som stenger i morgen. Den norske og alle andre språkområder vil trolig fortsatt fungere.

Annonse


Flere kan følge etter
Flere store nettsteder har planer om å følge opp med å «skru av bryteren» i en periode, i protest mot lovforslaget. Blant dem er blant andre Facebook og Google.

Et flertall av USAs ledende IT-, nett og teknologiselskaper er i mot loven, og flere av de som opprinnelig støttet forslaget (blant dem Microsoft) har trukket seg.

Motstandere og tilhengere
Den komplette listen over tilhengerne finner du HER, og listen over motstanderne finner du HER.

Midlertidig stoppet
Republikaneren Eric Cantor, som representerer Virginia, har sagt at han vil stoppe forslaget. Dermed er det satt på vent, slik det er utformet nå.

SOPA-lovens «far» senator Lamar Smith har sagt at han er villig til å ta ut den delen som gjelder såkalt DNS-sperring. Forslaget kan dermed fortsatt bli vedtatt, med eventuelle endringer.

Forslaget skal opp til høring i Kongressen i morgen, og dette er den direkte årsaken til at Wikipedia har valgt denne datoen for sin aksjon.

Motstand fra Obama-hold
Og i helga tre av president Barack Obanas rådgivere i Det Hvite Hus ut mot lovforslaget.

Dett er et sterkt signal som blir tolket slik at Obama vil nedlegge veto mot forslaget om det kommer på hans bord.

President Obama selv ga før han ble valgt til president uttrykk for at han støttet nettnøytralitetsprinsippet. Dette prinsippet mener mange at SOPA-loven torpederer.

Annonse