Lumia 800 oppdateres nå til Windows Phone 7.8.

Annonse


Nokias store håp

Med tanke på hvor mye som er blitt sagt om samarbeidet mellom Nokia og Microsoft innenfor mobilsegmentet er det en merkelig følelse å faktisk bruke den ferdige versjonen av Lumia 800, den mer avanserte av de to første Windows Phone-modellene fra produsenten.

Men den er nå her, resultatet av mye arbeid og utvikling, og den imponerer – samtidig som det merkes at tidspresset har vært stort.

Imponerende på utsiden
Kanskje først og fremst fordi Lumia 800 gjenbruker et allerede eksisterende utseende – den er jo nesten helt identisk med nydelige N9, MeeGo-telefonen som ble sluppet tidligere i 2011 (Les vår test). Utformingen er så godt som helt lik, med enkelte mindre forskjeller, et utrent øye hadde mest sannsynlig ikke sett forskjell, bortsett fra operativsystemet.

For oss, som allerede kjenner N9, er det litt synd, men for det store publikum er det kanskje ingenting negativt. Og telefonen er tross alt veldig, veldig fint laget. Uansett om vi har sett utformingen før eller ikke.

Annonse


Vi kan altså gjenta flere av de samme poengene vi gjorde da vi testet N9 i oktober.

Lumia 800 er laget i et unibody-chassis, som føles ekstremt solid og sitter eksepsjonelt godt i hånden. Skjermen buer lite grann utover, og føles som en ordentlig integrert del av hele telefonens utforming. Her er det absolutt ingen unøyaktigheter, ingenting som føles malplassert eller ujevnt.

I motsetning til N9 har Lumia 800 tre knapper under skjermen, og på grunn av disse er skjermen også litt mindre – 3.7 tommer (N9 har 3.9 tommer). De tre knappene kreves av Windows Phone, og de er kapasitive, ikke fysiske. De går tilbake i menyene, åpner hovedskjermen og aktiverer Bing-applikasjonen for søk.

Det eneste vi må trekke litt for er knappene på siden av telefonen. De styrer volumet, skrur skjermen av og på, og tar bilder. De er også litt løse, noe som bryter med det ellers meget solide inntrykket.

Alle Windows Phone-enheter har 800×480-oppløsning på skjermen, så det er også tilfellet her. Vi har sagt det før og vi sier det igjen, operativsystemets tydelige kontraster og skarpe kanter krever ikke verdens høyeste oppløsninger, og opplevelsen er uansett skarp og fin å se på.

Flott skjerm
Det viktigste er at skjermen bruker AMOLED-teknologi, og leverer nydelig sortnivå og flotte farger. Igjen, dette passer glimrende med Windows Phone, som bygger på kontraster og tydelige farger. Det ser herlig ut, veldig behagelig, skarpt, og fargerikt. Operativsystemet og Lumia 800 går hånd i hånd. Men det skal sies at en enda større skjerm, på kanskje 4 tommer, hadde ikke gjort oss noe. Mer plass til nettsurfing og medier er aldri å forakte.

Uansett, dette er en av de peneste telefonene på markedet, elegant, stilig, minimalistisk og ikke for «flashy».

Vi synes imidlertid det er synd at Windows Phone ikke støtter minnekort, og at det er bare 16 GB lagringsplass tilgjengelig. Dermed er det begrenset hvor mye eventuell video, musikk og annet innhold du kan legge til.

Batteriet er ikke det beste. I løpet av vår testing opplevde vi at batteriet varte hele dagen, men ble tomt ganske tidlig på kvelden. Planlegger du en tur på byen etter jobb, er det altså lurt å lade opp. Vi hører imidlertid at det er oppdaget en programvarebug som forårsaker batteriproblemer, og at en løsning er på vei.

Bilder tatt med Lumia 800

Lumia 800 bruker et kamera som er tilsvarende N9, altså 8 megapiksel, med støtte for videoopptak i 720p. I og med at telefonen har en enkjernes-prosessor (også en Windows Phone-begrensning), får vi ikke filmet i full HD.

Likevel, kamerakvaliteten er solid, vi klager ikke på resultatene. Både stillbildene og videoopptakene er av god kvalitet.

Vi fant imidlertid en bug med videokameraet: Det klarer ikke å fokusere automatisk når du aktiverer det. Løsningen var å skru autofokus av og på igjen, det ser ut til å fikse problemet.

Videoklipp filmet med Lumia 800

Det er synd at telefonen ikke har et frontkamera, og støtter dermed ikke videosamtaler.

Full fart med Windows Phone
Så, Windows Phone. Vi har nå testet en rekke mobiler med operativsystemet, og vi har gått grundig gjennom funksjonene i Mango-oppdateringen. Og ikke overraskende er opplevelsen på Lumia 800 helt lik. Vi synes fremdeles det er et veldig attraktivt operativsystem, som skiller seg tydelig fra prinsippene til iOS og Android, som leverer en unik visuell opplevelse og interessante funksjoner. Dyp integrasjon av Facebook er høydepunktet, glimrende støtte for Microsoft-teknologier, spesielt Office, er imponerende, og det er alltid flott å se hvor fort det hele går og hvor lite bugs og feil man opplever.

Lumia 800 har en prosessor på 1.4 GHz, ikke noe rekordfart sammenlignet med, la oss si, Android-mobiler, men som kjent krever Windows Phone mindre kraft. Så, ja, dette går lynraskt. Nettleseren er superkjapp, menyene likeså.

Windows Phone har sine begrensninger, det mest merkbare for folk flest er kanskje at antallet applikasjoner er lavere enn konkurrerende økosystemer, men det vokser raskt. Markedsplassen har allerede passert 50.000 programmer.

Egne programmer
Det som er unikt med Lumia 800 er at den har forhåndsinstallert en del eksklusive Nokia-programmer. Disse inkluderer fullverdig bilnavigasjon, kart og en radiotjeneste som bygger på streaming-teknologi. Bilnavigasjonen er ikke verdens mest avanserte, og mangler visse funksjoner, men applikasjonen er rask, har norske stemmer, viser 3D-bygninger, og lar deg laste ned kart lokalt.

Den separate kartapplikasjonen er mer i stil med Google Maps, med satellittbilder, og også muligheter for enkel, tekstbasert navigasjon. Du får også med ekstrainformasjon om kollektivtransport og steder i nærheten (ikke helt oppdatert).

Nokia Musikk setter opp radiostasjoner som spiller spor innenfor gitte sjangere. Disse streames, men kan også lastes ned lokalt, for de som vil spare på datautgiftene. Dessuten finner applikasjonen konserter som finner sted i byen din i nærmeste fremtid, og det fungerer i alle fall på lokasjoner som Rockefeller og John Dee i Oslo, samt et par andre sentrale konsertsteder.

Nokia er også behjelpelige med å overføre kontakter om du har en eldre Symbian-telefon, og har lagt til et lite program som tipser deg om interessante applikasjoner på markedsplassen.

Ellers er opplevelsen velkjent for de som har brukt Windows Phone tidligere, bare at alt sammen virker enda raskere, mer responsivt og bedre skrudd sammen enn hos andre produsenter. Det merkes at Nokia har jobbet tett med Microsoft her.

Fortsatt litt igjen
Windows Phone 7 har ikke alt man forventer, spesielt savner vi fremdeles ordentlige lokasjonstjenester, Bing-søkemotoren fungerer ikke så godt i Norge som Google. Det er fortsatt en vei å gå. Men opplevelsen blir stadig forbedret, nye apps kommer hele tiden til, og WP7 er enda morsommere i bruk i dag enn den var i oktober, for eksempel. Det er visse andre irritasjonsmomenter: Det at man må synkronisere med Zune-programvare på PCen for å få overført video i full kvalitet er en plage. Og hvorfor kan man ikke laste opp direkte til YouTube?

Operativsystemet er like fullt et spennende alternativ til iOS og Android, og vil garantert vekke oppmerksomhet blant dine venner og bekjente. Det har alltid vært pent å se på og lett å bruke, men kombinert med den virkelig fine maskinvaren til Nokia, og den flotte skjermen, er det blitt enda mer attraktivt.

Vi liker Lumia 800, selv om vi savner et par elementer, og selv om vi er skuffet over batteriet (vi håper at en programvarefiks ordner dette). Mobilen er en kjempefin start på samarbeidet mellom finnene og amerikanerne, og vi er veldig spent på hva som skjer fremover, både når det gjelder maskinvare og programvare. Men dette her er uansett et godt kjøp.

Lumia 800 kommer i norske butikker først den 1. februar.

Annonse


Annonse


Annonse