Pakistanere kan ikke lenger skrive hva som helst. Det hjemlige teletilsynet følger med... (Fotofikling: Per Ervland)

Annonse


Forbudt å «nappe laksen» på mobil

Pakistan Teleccommunications Autohrity (PTA) kan på mange måter sammenlignes med vårt hjemlige Post- og teletilsyn (PT).

Moralens voktere
Men i motsetning til PT tar også PTA på seg rollen som moralens vokter.

Pakistan er som kjent et ikke spesielt liberalt land, verken når det gjelder reiligion eller sex og kjønn.

1000 forbudt ord
Dette har ført til at teletilsynet nå har opprettet en liste med 1000 fy-ord som det ikke skal være lov å skrive i en tekstmelding, melder britiske The Guardian.

Annonse


Naturlig nok er «fuck» på listen. Men ikke bare det. For PTA har pønsket ut hele 50 sammensetninger og varianter av pule-ordet som de også skal overvåke.

Også «butt» (rompe) er fy. Så fy at hele 17 varianter av ordet (blant dem «butt-head» (rompe-hue)) er tatt med i samme slengen.

Vanskelig å slippe unna
Og når vi først er i dette området på kroppen, så er det heller ikke lov å skrive «fart» (promp) – verken på engelsk eller urdu. De som bruker punjabi, pashto, sindhi eller et av de mange andre språkene som brukes i landet slipper imidlertid unna.

Men vil du omgå forbudet ved å bruke et medisinsk uttrykk for, går ikke det. For «flatulence» – ordet legene bruker om fenomenet (og lukten) som oppstår når luft passerer ut av tarmkanalen det som skjer – er også på lista.

Forbudt å «piske delfiner»
Ja, så langt går myndighetene at de til og med forbyr delfiner. Det vil si dersom delfinene kan mistenkes for å være på med noe de ikke burde, som i uttrykket «flogging the dolphin» (engelsk uttrykk som tilsvarer det norske «å nappe (evt. dra) laksen»).

PTA-direktøren Muhammed Talib lover i met brev til myndighetene at systemet vil bli innført innen sju dager.

Ikke helt effektivt…

Men helt effektivt er det ikke.

For journalistene i The Guardian kunne etter en kjapp test konkludere med at en rekke kraftuttrykk som aldri ville fått en britisk svigermor til å forlange øyeblikkelig skilsmisse fra datteren hennes glatt passerte den pakistanske sensuren.

Annonse