xp_bliss

Annonse


Slik ble «XP-bildet» til

Windows XP-skrivebordsbildet «Bliss» er trolig verdens mest sette bilde og er ifølge fotograf Chuck O’Rear ikke tuklet med i ettertid.

Ikonisk

Det er ikke så veldig rart, for det var standardbildet som ble levert med Microsofts OS, Windows XP, først lansert i august 2001 og fortsatt mye i bruk (33.4 prosent markedsandel per oktober 2011) til tross for to etterfølgere: Windows Vista og Windows 7.

Det finnes ingen sikre tall på hvor mange Windows XP-lisenser som er solgt, men tallet ligger nok godt over 400 millioner.

Tatt i Napa

Det er the Daily Mail som har gravd opp informasjonen rundt bildet som er tatt mellom Napa i California og San Fransisco i samme stat.

Annonse


«Dette var i januar da gresset er på sitt mest briljant grønne, så jeg hoppet ut og tok et par bilder og deretter bar det videre», forklarer fotograf O’Rear som tidligere jobbet for National Geographic.

Bruker Mac

Det var altså ingen stor plan om å selge bildet til Microsoft eller å få det med i Windows XP. Bildet ble tatt og fotografen tenkte ikke noe mer over saken. Overraskelsen var naturlig nok derfor stor når Microsoft tok kontakt:

«Jeg hadde ingen anelse når jeg tok bildet at noe sånt kunne skje. Det er trolig det mest anerkjente bildet på planeten. Hvis du tok det til noen i en landsby i Bangladesh kan de gjenkjenne fotografiet. Eller du kan stoppe noen gående ned en gate i Kina og de vet trolig hva det er».

O’Rear kan slå seg på brystet med at bildet er det nest dyreste lisens-bildet noensinne, men selv ser han ikke bildet hver dag, han bruker nemlig Mac.

Kilder:
Daily Mail
Tom’s Guide
Wikipedia

Her i Napa, verdenskjent for vin, ble bildet tatt på en rutine tur.
(Ill.: The Daily Mail)
Samme sted, november 2006.
(Ill.: Simon Goldin/Wikipedia)

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse