Android-trojaneren gir seg ut for å være et program som gjør tekstmeldinger enklere. I virkeligheten lopper den deg for penger. (Telefonen på bildet er ikke relatert til saken)

Annonse


For et monster!

Runde to med Windows Phone-telefoner slippes i disse dager, og samtlige har Mango-oppdateringen på plass.

Blant disse finner vi fremdeles ikke Nokia, som enda ikke har avslørt sine konkrete planer – men vi forstår det slik at ingen Nokia-modeller med Windows kommer til Norge i år uansett.

Så i mellomtiden er det én mobil som skiller seg ordentlig ut, og det er HTCs Titan.

Superskjermen
Oppmerksomheten rettes øyeblikkelig mot den gigantiske skjermen, og det er denne som utgjør den genuine forskjellen. 4.7 tommer er i overkant av det vi er vant til å se. Vi har hittil håndtert 4.3 tommers skjermer med letthet, men dette her begynner å bli svære greier.

Annonse


Likevel, telefonen er ikke så fryktelig enorm i seg selv. Selve utformingen er bare noen millimeter større enn for eksempel HTC Sensation, og den er fremdeles ganske tynn også. Ikke er den veldig tung heller. Du merker helt klart at du har mobilen i lomma, men det føles samtidig ikke at du bærer på en murstein.

Designet er ganske så klassisk HTC, med tradisjonelt, brunt fargevalg, som kanskje begynner å bli bitte litt kjedelig. Det er litt forskjellige knapper på sidene, av og på-knappen er på toppen, volumknappene og kamerautløseren langs høyre kant. Og under skjermen sitter de berøringsfølsomme menytastene (tilbake, hjem og søk). Mobilen har også et frontkamera, noe som ikke har vært så vanlig blant Windows-telefonene.

Det er deilig å kjenne at Titan er skikkelig godt bygget, og vi har ikke vært borti noe knirking eller løse elementer. Veldig imponerende.

Ser alt
Men denne skjermen da. Det er umulig å nekte for at den er utrolig deilig å bruke. Det er så mye plass her! Den kommer virkelig til sin rett når vi surfer på nettet, blar gjennom bilder eller ser video. Den har også en meget fin fargegjengivelse, takket være super LCD-teknologien, men klarer ikke å måle seg med sortnivået og fargene til AMOLED-skjermer.

Det er umulig å ikke legge merke til at skjermen har ganske lav oppløsning på papiret: 800×480 piksler. Dette er oppløsningen Windows Phone krever, den er fastsatt i spesifikasjonene. Saken er at i praksis gjør det ikke så mye selv om skjermen er såpass stor. Operativsystemets menyer bruker tross alt mange rette linjer, tydelige farger, og handler i større grad om kontraster enn individuelle piksler. Derfor plages vi ikke av den lave oppløsningen når vi blar oss gjennom menyene, men pikslene kan merkes når du surfer på nettet eller ser på bilder. Spesifikt hvis du zoomer ut av nettsidene kan opplevelsen fremstå som noe kantete. Det er litt synd at en så stor skjerm ikke utnyttes enda bedre, men vi lever med det. Det er ikke noe katastrofalt.

Begrenset
Det som er mer synd er at telefonen har 16 GB med innebygd lagring (og en god del av dette brukes av OSet), uten noe mulighet for utvidelse. I skrivende øyeblikk, etter å ha lagt inn litt applikasjoner, har vi 12 GB igjen, og det er det. Det skal ikke mye musikk eller video til før det er fullt.

Så, Titan er en av de første mobilene som har Windows Phone 7.5, altså Mango, installert rett ut av esken. Vi har skrevet mye om Mango den siste tiden, og vi anbefaler at du leser vår grundige gjennomgang av alle nyhetene i operativsystemet her.

Klar for Norge
Uansett, alt her er klargjort for bruk i Norge, med språk, bokstaver, applikasjonsbutikk og øvrige tjenester. Men som vi har sagt tidligere, det er ikke alt som fungerer, først og fremst er det flere Bing-tjenester som fremdeles ikke er aktivert her til lands.

Utover dette er det allerede godt kjent hvilke forbedringer Mango innebærer, enten det er multitasking, flott nettleser, kontaktgrupper, mye tettere integrasjon av sosiale nettverk, chat, bedre epost, og mye, mye mer.

Windows Phone-opplevelsen og den enorme skjermen går veldig bra sammen, og det er en fornøyelse å trykke på de tydelige flisene og bla seg gjennom de minimalistiske menyene. Det samme gjelder funksjoner som nettleser og kart. Veldig fint, veldig kjapt, ingen hakking eller forsinkelser. Vi liker dette.

Les vår omtale av Windows Phone med Mango her

Egne programmer
Vi må imidlertid nevne endringene HTC har gjort. Microsoft tillater ikke egne skall på operativsystemet, men HTC har skvist inn noen av sine applikasjoner. Blant disse er filmbutikken HTC Watch, som lar deg leie eller kjøpe film som kan sees på diverse HTC-enheter. Dessverre fungerer dette fortsatt ikke i Norge, men HTC sa til oss for bare noen få dager siden at Watch vil aktiveres for norske kunder senere i oktober. Vi håper det.

HTC har også lagt til ekstraprogrammer som «Hub», med værmelding, aksjer og nyheter, «Fotoforbedring» som lar deg leke med bildeeffekter, og noe som heter «Locations». I innstillingsmenyene finner vi også et par HTC-spesifikke valg som også finnes på deres Android-mobiler. Disse styrer ringelydene: Telefonen kan settes opp til å ringe høyere hvis du har den i lomma, redusere volumet når du flytter på den og lignende. Praktiske løsninger som vi setter pris på.

Godt kamera
Blant Titans sterkeste sider er faktisk kameraet, som er det aller beste vi har sett på en Windows-telefon. 8 megapiksler er jo ingen garanti for kvalitet, men Titan leverer. Bildene vi knipset i høstregnet reproduserer fine farger, de er skarpe og behagelige å se på. Selv i mørkere omgivelser gjør kameraet en god jobb. Videoopptakene i 720p er også fine, kanskje ikke revolusjonerende, men totalt sett leverer kameraet varene. Vi er fornøyd.

Titan fungerer også overraskende bra på de mest grunnleggende funksjonene – og det er jo ikke garantert i disse dager! Batteriet holder seg godt, og varer helt fint gjennom hele dagen, og gjerne mye lenger. Til tross for den massive skjermen. Batterilevetiden er faktisk en av de største overraskelsene vi hadde med Titan, inntil nylig brukte vi en WP7-basert LG-telefon som knapt varte fra morgen til kveld. Og stemmekvaliteten ved samtalene er også veldig bra, igjen et område der LG skuffet.

En fin kombinasjon
La oss oppsummere: Vi vet allerede hva Mango er god for, og Titan leverer nøyaktig den samme bruksopplevelsen som de andre Windows-baserte telefonene. Vi fastholder ved at Windows Phone 7.5 er et unikt operativsystem som fremstår helt annerledes enn konkurrentene. Det kan ikke konkurrere på antallet apps eller utvalget funksjoner, men slår alle på design og eleganse, samt den lynraske ytelsen.

Titan i seg selv er også kjempebra, men forutsetter at du takler såpass store skjermer. Gjør du det, får du med et meget fint kamera, bra batteri og flott byggekvalitet. Men nå må leve med nokså lav oppløsning på skjermen (som stort sett ikke merkes) og begrenset lagringsplass.

Uansett – vi synes dette er den kuleste WP7.5-mobilen akkurat nå. Vi har hatt det veldig gøy med den. Og husk at om Windows Phone ikke faller i smak, har HTC tilsvarende modell med Android, nemlig Sensation XL.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse