Facebook_svindel

Annonse


Slik jobber Facebook-bandittene

Det blir stadig vanskeligere å lure folk for penger via kredittkort eller PayPal-konto.

Derfor har svindlerne nå funnet nye metoder.

Først og fremst har de erkjent at voksne mennesker har blitt mer våkne. De sjekker faktisk hva som skjer på kontoen og varsler banken dersom de emner noe er galt.

Økt kontroll
Dette øker sjansene for å bli tatt. Samtidig har finansinstitusjonene satt inn nye tiltak for å forhindre svindel. Det viktigste er sikkerhetsbrikken på selve kortet, som nå er gjennomført i Norge, og er i ferd med å bli det i resten av verden Magnetstripen, som jo var lett å kopiere, er med andre ord på vei ut.

Annonse


Samtidig kontrollerer de fleste nettbutikkene nå at adressen på kortet og adressen varene skal sendes til faktisk stemmer overens. Dermed blir det vanskeligere å bestille varer på en annen persons kort.

Retter seg mot unge
Alt dette har ført til at svindelforsøkene i økende grad nå retter seg mot en ny arena: Facebook.

Det er først og fremst unge personer svindelen retter seg mot. Person er som ikke har kredittkort, og som har mobilkonto gjennom foreldrene sine.

Mobilnummeret ny «valuta»
For det er mobilnummeret tyvene er ute etter. Får de først tak i det, er det en snmal sak å sende deg en SMS som koster deg for eksempel 100 kroner om du svarer.

Ofte er det snakk om langt mindre beløp enn det. Noen ganger så lite at de færreste vil registrere dem. Foreldre følger ikke alltid like godt med på barnas konto, og vil ofte ikke reagere dersom det ikke er snakk om store avvik fra normalt forbruk.

Kaster seg på veldedighet
Mobilnumrene får svindlerne tak i ved hjelp av lure-apper som sprer seg via vennelistene. Ofte er de av den velkjente typen «få gratis iPhone» eller «klikk på denne sexy videoen», men noen gang er de mer finurlige og vanskeligere å avsløre.

Som for eksempel når bandittene kaster seg på en veldedighetssak, en innsamling eller en politisk støtteaksjon. Det kan ofte være svært vanskelig å se forskjell på ekte vare og svindel i slike tilfeller.

Slik gjør de
Den vanligste framgangsmåten, med variasjoner, er slik:

1) Det dukker opp av app kamuflert som en video etc. i en statusoppdatering fra en venn
2) Du klikker på den for å se hva det er
3) Du kommer inn i en Quiz der du skal svare på noen spørsmål og der du blir lovet en gevinst om du svarer riktig
6) Du får beskjed om at du har vunnet, men må oppgi mobilnummeret ditt for at de skal kunne kontakte deg for gevinst.
7) Du oppgir mobilnummret ditt.
2) Du får en SMS som det koster penger å svare på, eller som godkjenner et generelt trekk på mobilkontoen din for en fiktiv tjeneste.

Moralen er: Ikke klikk på «morsomme» lenker. Og om du gjør det, kom deg ut tigjen når quizen starter. Om du likevel velger å svare på spørsmålene, må du aldri oppgi mobilnummeret ditt. Og om du er foresatt for mindreårige: Sjekk hva ungene holder på med på Facebook-kontoen sin. Ta affære om de sprer svindel-apper.

Kilde:
BetaNews.com

Annonse