Det tyske Piratpartiet har grunn til å feire valgseieren i Berlin. Her stifterne av partiet.

Annonse


Brakvalg for piratene

Det tyske piratpartiet jubler.

Slo regjeringspartnere
Årsaken er at partiet oppnådde 8,9 prosents oppslutning ved lokalvalget i Berlin, noe som gir dem hele 15 mandater i delstatsparlamentet (Abgeordnetenhaus) .

Til sammenligning fikk forbundskansler Angela Merkels regjeringspartnere Fridemokratene bare 1,8 prosent av stemmene ved. Det betyr at mens Piratpartiet kommer inn, ryker Fridemokratene ut.

– Går rett på jobb
Piratpartiets kandidat Andreas Baum var tydelig overrasket, men glad etter at valgresultatet ble kjent.

Annonse


– Dette er helt nytt for oss. Men vi går rett på jobb, sier han til det tyske TV-selskapet ZDF.

Har fått gjort mye
Piratpartiet – eller Piratenpartei Deutschland som det heter på tysk – har naturlig nok de samme flaggsakene som sine søsterpartier i Sverige og andre land. De vil ha en slutt på forfølging av fildelere, myndigheters og rettighetshaveres overvåkning av nettbrukere og åpne for fri utveksling av digitalt innhold.

Spesielt høyrøstede har de vært i debatten om EUs datalagringsdirektiv, som de langt på vei har klart å stoppe. Tysk Høyesterett bestemte til slutt at innføringen ville være grunnlovsstridig, vel å merke uten å ta stilling til direktivet som sådan.

Vil avkriminalisere narkotika
Samtidig har de klare meninger også om andre ting i samfunnet. Blant annet jobber de for avkriminalisering av narkotikabruk, og ønsker å satse på forebygging og behandling framfor straffeforfølgelse av narkomane.

Det er første gang at det tyske piratpartiet får inn representanter i et tysk delstatsparlament. Berlin er i likhet med Bremen og Hamburg egen delstat («Land»).

Sosialdemokrat blir sittende
Sosialdemokratene SPD gjorde det ikke spesielt bra, men fikk likevel flere stemmer enn konservative CDU.

Dermed blir sosialdemokraten Klaus Wowereit sittende som borgermester i byen.

Kilde:
Die Welt

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse