En helt ny kabelteknologi gjør at det nå kan overføres strøm 40 ganger mer effektivt enn før. Det kan få positive konsekvenser for energiforsyningen i verden. (kabelen på bildet er en tradisjonell strømkabel)

Annonse


Superkabel gir mer strøm

Forskere ved Tel Aviv-universitetet i Israel har utviklet et nytt ledende materiale som får kobber til å fortone seg gammeldags.

Mye mer effektivt
Det nye materialet, som er basert på krystallinsk safirfiber, kan transportere 40 ganger mer elektrisitet enn kablene som brukes til å frakte strøm over lange distanser i dag.

– Kilder som vindmøller og solcellepaneler er vanligvis plassert på fjerne steder som ørkener eller kystlinjer. Du trenger derfor en effektiv måte å frakte strømmen på, sier dr. Boaz Almog til TPM.

Globalt team
Dr. Almog er en del av et større, verdensomspennende forskerteam som arbeider med å effektivisere transporten av strøm over lange avstander.

Annonse
De nye kablene er laget av enkeltkrystaller som er limt sammen.

Tynnere enn menneskehår
Hver av trådene er tynnere enn et menneskehår, noe som bærer bud om at også størrelsene på de nåværende tykke høyspentkablene i framtida kan bli kraftig redusert.

Kanskje vi rett og slett ikke vil trenge «monstermaster» over Hardangervidda likevel?

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse