Hvor attraktiv er du? Og hva sier utseendet egentlig om deg? Det kan ny programvare hjelpe til med å avsløre. Personen midt i bildet minner for øvrig mistenkelig om Barack Obama...

Annonse


Avgjør om du er stygg og slem

Er du stygg? Da er du også slem.

Avansert analyse
Det er svært grovt oppsummert hva forskere ved Det Autonome Universitet i Barcelona har funnet ut.

Til å hjelpe seg har forskerne brukt en svært avansert form for ansiktsanalyse.

Veier ulike faktorer
Programmet tar høyde både for psykologi, kulturelle og sosiale forskjeller og holder dette opp mot ulikheter i personlighet.

Annonse


Blant de trekkene som analyseres er kompetanse, pålitelighet, ondskap, dominanse, og om personen på bildet er utadvendt eller innadvendt av natur.
Ved hjelp av nøye utstuderte koordinater mener de spanske forskerne å kunne fastslå personligheten.
Alt dette mener forskerne de kan lese ut av et ansikt.

Meningsløs forskning?
Det høres unektelig litt søkt ut, for å si det mildt.

Og sett i lys av at spanjolene nå protesterer mot at skattepengene deres brukes til å finansiere et dyrt pavebesøk, burde de kanskje sett på dette forskningsprosjektet også.

Betydelig arbeid
Men om man finleser rapporten (pdf), vil man se at dette slett ikke er tatt helt ut av lufta.

Forskerne har nedlagt et betydelig arbeid på å bevise at det faktisk er sammenheng mellom ansikt og personlighet, og at man ved hjelp av digitale hjelpemidler kan slå fast slike sammenhenger for hvert enkelt menneske.

Øynene avgjør
For eksempel fant de ut at området rundt øynene gir informasjon om hvor attraktiv du er.

Området rundt munnen forteller om du er utadvendt eller innadvendt (for eksempel vil vi tro at en munn som er åpen til stadighet betyr at du er både er pratsom og glad i god mat og drikke, og dermed utadvendt…eeeh).

Vi har hørt det før
Teorien er for øvrig ikke ny. Den tyske psykiateren Erns Kretschmer (1888-1964) utviklet på 1920-tallet en tese om at små, tykke mennesker – såkalte pyknikere – var joviale og glade, mens de høye og tynne – såklate leptosome – hadde hang til depresjon.

Her i landet drev legen Michael Holmboe, Andreas Hansen og andre og målte nordmenns skaller på begynnelsen av forrige århundre. Teorien var at det var forskjeller mellom vestlendinger (langskaller) og østlendinger (kortskaller), og at disse ulikhetene i hodeskallemål fortalte noe om intelligens, evner og lynne.

Noe for Facebook?
Så er spørsmålet: Hva skal dette brukes til?

Facebook har som kjent innført ansiktsgjenkjenning, om enn begresnet til et lite antall brukere, og til store protester fra både myndigheter og godtfolk.

Men kanskje sjekketjenestene kan bruke denne teknologien? Som kjent leker like barn best, kanskje også når det gjelder utseendet.

Kilder:
CNet
PlosOne.org

Annonse