Anonymous vil at DDoS-angrep skal sidestilles med gatedemonstrasjon.

Annonse


Tvil om Facebook-trussel

Oppdatert 10/8-2011 kl. 20.30: Nett-aktivistene Anonymous har tilsynelatende varslet i forumet Abovetopsecret.com at de vil angripe Facebook 5. november.

Stort spørsmålstegn
Men som alltid når det gjelder Anonymous, er det vanskelig å vite om ting virkelig kommer fra dem.

Sikkerhetsselskapet Trend Micro stiller store spørsmålstegn på om trusselen er reell, og om den virkelig kommer fra Anonymous.

Gammel video
denne nettsiden påpeker de blant annet at YouTube-vidoen som kan ses under ble lastet opp for en måned siden, og at Twitter-kontoen det refereres til ikke er aktiv.

Annonse


Dessuten mener Trend Micro at settingen ikke virker troverdig. Dette er verken Anonymous språkbruk eller måte å gjøre ting på, hevder de.

– Ikke i tråd med ideologien
De stiller også spørsmålstegn ved begrunnelsen for å «drepe» Facebook, som de mener ikke står i stil med Anonymous ideologi.

Hele historien kan dermed vise seg å være et falsum.

– Bare en liten gruppe
ZDNet.com har derimot en annen teori: De mener å vite at trusselen er reell, men at den stammer fra en liten del av Anonymous-miljøet. Flertallet tar avstand fra aksjonen, hevder nettstedet.

På Twitter-kontoen @anonops ligger det noe som kan se ut som en offisiell avkreftelse av aksjonen fra Anonymous side.

– Til pressen: Slutt å lyve! Vi dreper ikke budbringeren. Det er ikke vår stil, lyder budskapet.

Onsdag kveld kokte Twitter nesten over av motstridende forklaringer og ymse konspirasjoner, så noen fasit finnes det foreløpig ikke.

Trolig DDoS
Ifølge Business Insider har Anonymous lovet å ødelegge Facebook fullstendig denne dagen.

Hvordan angrepet skal foregå, finnes det så langt ingen konkrete opplysninger om. Men Anonymous bruker vanligvis tjenestenekt-angrep (DDoS) som metode. Slike angrep generer mengder av falsk trafikk, slik at nettstedet som angripes blir utilgjengelig.

Politiske motiver
Anonymous har tidligere angrepet både Pentagon, mediekongen Rupert Murdochs News Corp-konglomerat, samt betlingsintitusjoner som Mastercard og PayPal.

Motivene har framstått som politiske, og hensikten er som oftest å forsvare ytringsfrihet og personvern på nettet. På Twitter-kontoen @OP_Facebook er det nå stor aktivitet i forkant av aksjonen.

Manglende personvern årsak
Motivet for det varslede angrepet skal være misnøye med Facebooks personvernpolitikk.

– Vi har rett til ikke å bli overvåket, ikke bli forfulgt og ikke bli brukt til profitt. Vi har rett til ikke å leve som slaver, skriver Anonymous i sitt opprop, som er publisert på Piratepad.net (umulig å komme inn i skrivende stund).

En video med en automatstemme som forklarer hensikten med aksjonen ligger på YouTube (artikkelen fortsette runder videoen):

.

Feirer gammel opprører
Datoen for Facebook-angrepet er neppe tilfeldig valgt. Den 5. november feires nemlig opprørshelten (noen vil kanskje si terroristen) Guy Fawkes over hele Storbritannia.

Fawkes var leder for en konspirasjon av katolikker i det religiøst splittede England på slutten av 1500-tallet og begynnelsen av 1600-tallet.

Ville sprenge Parlamentet
I 1605 prøvde han og hans medsammensvorne å myrde Kong Jakob den 1. Samtidig plasserte de tønner med krutt i kjelleren under Parlamentet i London. Forsøket mislyktes, og Fawkes ble arrestert og senere henrettet.

Fawkes minnes av britene hver 5. november med fyrverkeri og bål.

Inspirert av film
Filmen V for Vendetta fra 2006 handler om en moderne utgave av Fawkes, som leder et voldelig opprør mot den politiske og økonomiske eliten i et framtidig fascistisk Storbritannia.

Masken Anonymous-representanter framstår med i media ligner den hovedpersonen i filmen bærer.

Ikke nektet
Mens Anonymous har fått slettet sin Gmail-konto og er blitt kastet ut av Google+, får de ironisk nok lov til å opprettholde sin Facebook-konto.

Aktivistene har imidlertid varslet at de vil starte sitt eget sosiale nettverk, AnonPlus.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse