Tyske politikere er ikke spesielt glad i Facebook. Her Riksdagen i Berlin.

Annonse


– Ansikts-gjenkjenning er ulovlig

Helt siden Tysklands forbundskansler Angela Merkel fortalte Facebook-sjefen Mark Zuckerberg at hun likte filmen The Social Network, skal forholdet mellom de to ha vært kjølig.

Enda kjøligere forhold
Filmen, som blant annet forteller den fæle historien om hvordan Zuckerberg skal ha snytt sine venner og stukket av med det som de mener var deres idé, har naturlig nok ikke falt i smak hos Zuckerberg selv.

Nå er forholdet mellom Tyskland og Facebook i ferd med å bli enda kjøligere. For nå nedlegger nemlig Tyskland forbud mot Facebooks ansiktsgjenkjenning, som ble lansert i begynnelsen av forrige måned.

Under testing
Når du laster opp nye bilder, vil Facebook automatisk finne ansikter i bildene og merke dem. Dermed kan du enkelt tagge vennene dine. Teknologien tilsvarer løsningen som så mange digitalkameraer etter hvert har fått.

Annonse


Den nye funksjonen fremdeles under testing, og kun tilgjengelig til noen få brukere. Det er uvisst når den vil rulles ut for alle.

Forbud i hele EU?
EU var raskt ute med å komme med kritiske bemerkninger, og det ble klart at den nye Facebook-funksjonen kunne stride mot EUs personvernbestemmelser.

Nå har altså Tyskland kommet til dette, som første EU-land.

– Anonymitet i fare
Johannes Caspar, som er leder for datatilsynet i Hamburg, er helt klar på at ansiktsgjenkjenningen bryter både med EUs og Tysklands regelverk.

– Om slike data havner på gale hender, kunne noen bruke biometri til å sammenligne bildene og foreta en identifisering. Retten til anonymitet er i fare, sier Caspar til den tyske avisen Hamburger Abendblatt.

To ukers frist
Facebook har fått to uker på seg til å svare på den tyske henvendelsen. Uansett hva svaret blir, er det sannsynlig at Facebook må fjerne ansiktsgjenkjenningen for tyske brukere. Og på sikt kanskje for alle europeere.

Tyskland har også tidligere lagt restriksjoner på Facebook.

Flere restriksjoner
For ett år siden ble de tvunget til å fjerne Friend Finder, en tjeneste som samler inn data om folk som ikke er registrerte Facebook-brukere.

Og etter at 1600 «venner» kom på bursdagen til ei intetanende, 16 år gammel jente, ble det lagt begrensninger på event-funksjonen.

Kilder:
The Atlantic Wire
The Guardian

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse