IMG_0104

Annonse


HTCs feteste mobil

HTC er litt sent ute til dobbeltkjerne-racet, og slipper sin Sensation noe senere enn konkurrentene i blant annet LG og Samsung. Vi føler ikke at det er noe dramatikk rundt det, mange har sansen for HTCs Sense-grensesnitt, og har derfor tålmodig ventet på Sensation fremfor å hoppe over til for eksempel Samsungs Galaxy S II.

Det er gode grunner til det. Sensation er ikke bare meget kraftig når det gjelder ren maskinvarekapasitet, den har også en helt ny versjon av Sense-grensesnittet som introduserer et par meget relevante nyheter.

Rent, men litt tungt
La oss se på selve enheten først. Designet er ren HTC, det er få overraskelser her når det gjelder utseendet. Det er en stor telefon, med 4.3 tommers skjerm, men fremstår likevel ikke som like skremmende som, la oss si, HTC Desire HD. Selskapets designere har klart å skrelle vekk mye av den overflødige plasten, så mobilen er litt mer håndterlig. Utformingen ellers er nokså tradisjonell. Dette er ikke en telefon som prøver å være verdens tynneste eller mest sexy, den gjør jobben sin, knirker ikke, og føles solid. Det er litt synd at HTCs unibody design ikke benyttes på Sensation – hele bakdekselet må tas av når du skal under panseret, og det er faktisk litt vrient å åpne baklokket.

Annonse


Vi merker også at skjermen buer lite gran utover på nedsiden, noe som gjør at den aldri kommer i direkte kontakt med bordet, hvis du legger telefonen med skjermen ned. Det bidrar til bedre beskyttelse mot riper.

Sensation er en fin mobil, men vil aldri vinne noen skjønnhetskonkurranser. Det som gjelder er imidlertid det som finnes på innsiden.

Mye å by på
1.2 GHz prosessor av typen Qualcomm MSM8260 og 768 MB RAM leverer varene. Det innebærer at det er så godt som aldri noe hakking, forsinkelser eller andre tregheter å spore opp. I vanlig bruk flyter telefonen som en drøm. Oppstart av applikasjoner, navigasjon i menysystemet, andre aktiviteter, alt sammen går unna. Det er egentlig ingen overraskelse – Sensation er en fornøyelse å bruke.

Det som er enda bedre er når vi setter i gang med litt mer krevende prosesser.

Å surfe på nettet med Sensation var rett og slett en helt ny opplevelse. Det vil bli vanskelig å gå tilbake til en annen telefon etter dette. Det er nok en god grunn til at nettleseren er i utgangspunktet stilt til å vise fullversjoner av alle nettsider, og ikke mobilutgavene. Forsidene til norske nettaviser, fulle av flashannonser og andre krevende elementer, tegnes opp øyeblikkelig. Det ser helt nydelig ut. Og enda bedre – det å scrolle opp og ned på sidene er helt smertefritt. Vi så på flashbaserte videoer uten noe problem, det eneste som skaper vanskeligheter er flashklipp i full 1080p.

IMG_0104
(Ill.: Per Ervland)

Lekker video
Og mens vi snakker om full HD, Sensation filmer også i denne oppløsningen. Det er igjen en fornøyelse, takket være prosessoren. Kameraet reagerer lynraskt og tar opp video i herlig kvalitet. Med forbehold – dette er en mobiltelefon, ikke et dedikert videokamera, så opplevelsen er ikke helt perfekt. Ved raske panoreringer hakker bildet litt, for eksempel. Av og til kan det hende at fokuset ikke henger helt med. Men likevel, resultatene er for det aller meste helt nydelige.

Se disse to raske eksemplene på videoer filmet med Sensation (husk å velge 1080p):

Stillbildekameraet knipser i 8 megapiksler, og bildene holder fin nok standard, selv om resultatene ikke er de mest spektakulære vi har sett. Fargene og detaljene utendørs er veldig fine, innendørs lyser blitsen opp omgivelsene med nok kraft. Alt er kompetent, men Sensation utkonkurrerer ikke de beste kameramobilene i klassen.

God skjerm
Den store, ekstremt skarpe skjermen (oppløsningen er på flotte 960×540 piksler) gjør at videoene du har filmet er veldig behagelige å se på. Her snakker vi riktignok ikke Super AMOLED-kvalitet, så skjermen er ikke klassens aller beste.

Men halve moroa er at skjermen kan brukes til andre typer filmtitting. HTC introduserer nå nemlig en egen videoleie-tjeneste, kalt HTC Watch. Den er ikke fullt fungerende i Norge per i dag, og det eneste vi fikk sett på var noen trailere. Men kvaliteten er slående. Skjermen gjengir naturtro farger i sylskarp oppløsning, og mobilen kan lett brukes til å se på film på farta. Vi er imponert.

Enda en ting som nesten imponerer er batterilevetiden. Vi har opplevd HTC-telefoner som knapt holdt ut en halv dag. Sensation har ikke slike problemer. Klart, vi lader hver natt uansett for å være på den sikre siden, filmer du mye i 1080p og bruker andre mediemuligheter, vil telefonen selvsagt gå tom for strøm kjappere. Men i snitt holder den seg forbausende lenge, til å være såpass kraftig. OK, vi snakker altså fra morgen til utover kvelden med vår vanlige bruk, så ikke forvent mirakler. Men dette er fortsatt bedre enn mange andre HTC-mobiler vi har prøvd.

Sensation har, som vi nevnte tidligere, den ferskeste versjonen av HTC Sense oppå Android 2.3. Denne utgaven av grensesnittet har et par meget fine nyheter som vi nesten håper andre produsenter kopierer relativt raskt.

Inngangsport
Den dynamiske låseskjermen er det mest interessante. Kort fortalt: Når du trykker på av/på-knappen ser du ikoner for noen applikasjoner, samt en halv ring på undersiden. Denne ringen drar du oppover hvis du bare vil låse opp telefonen. Hvis du imidlertid vil øyeblikkelig åpne en relevant applikasjon, drar du ikonet inn i denne ringen. Det er skikkelig praktisk: Skjermen viser for eksempel at du har noen uleste eposter, og du drar dermed epost-ikonet i ringen, og hopper rett inn i applikasjonen. Skjermen viser også eventuelle varslinger på en veldig utfyllende måte: Du kan for eksempel se hele innholdet i uleste meldinger allerede på låseskjermen. Vi skjønner likevel ikke hvorfor man ikke kan åpne disse meldingene direkte fra skjermen – vi kan som sagt se en varsling, se innholdet, men vi kan ikke dra meldingen rett inn i ringen og begynne å skrive et svar.

Sense 3.0 har noen andre forbedringer. Det snodigste er lydeffekter i værapplikasjonen, som faktisk spiller av små lydfiler når du sjekker værutsikter. For eksempel lyden av regndråper. Disse kan heldigvis skrus av.

Ellers er det mange kosmetiske nyheter, mange tredimensjonelle animasjoner i menyene og lignende. SMS-applikasjonen er blitt overhalt, og meldingene fremstår som mye penere enn før. Sånne ting.

Lite å utsette
Skal vi se på det totale bildet, er HTC Sensation en meget flott telefon, med masse kraft, godt kamera, god skjerm som er herlig til å se på film. Sense gjør at det er kjempelett å tilpasse telefonen akkurat som du ønsker det. Vi skal samtidig innrømme at Sensation ikke flytter grensene på samme måte som HTCs tidligere mobiler har gjort. Konkurransen, spesielt fra Samsung, er formidabel, og Sensation skiller seg ikke mye ut.

Uansett, dette er den beste telefonen til HTC akkurat nå, er du fan av merket, liker du Sense-grensesnittet og vil oppgradere til noe enda mektigere, er valget enkelt.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse