Snart kan du lese så mye du vil for en årlig leie, skriver avisen Wall Street Journal.

Annonse


E-boksalget eksploderer

Kindle, iPad, Nook, Cybook, eGriver, Papyrus, IRex, Hanlin, eClicto, PocketBook og eReader.

Dette er bare noen av de mange e-bok-leserne som er ute på markedet i dag. Og flere kommer.

Kinesere med loddebolt
For nesten hver eneste kineser med loddebolt og godt humør lager nå lesebrett. Små, billige, batterisnille plater som ikke kan gjøre noe særlig annet enn å gjengi tekst.

Det har blitt vilt populært. Akkurat som de har musikk på øret når de er på farten, sitter folk nå og leser. Både på brett som Kindle (med gratis 3G, som også kan brukes til e-post og surfing), den mer avanserte iPad og på mobiltelefoner av alle typer.

Annonse


Kanskje ikke så utbredt i Norge. Men i USA ser du folk i alle samfunnslag lese elektronisk. På t-banen, på flyet, på bussen og på tannlegekontoret.

Voldsom økning
Dette reflekteres også i salget av e-bøker. I januar økte salget av slike bøker ifølge den amerikanske forlagsorganisasjonen Association of American Publishers (AAP) med svimlende 115,8 prosent i forhold til samme måned i fjor. Det betød en månedlig omsetning på 69,9 millioner dollar – tilsvarende 387 millioner norske kroner.

Og da snakker vi kanskje om den dårligste måneden i året. For i USA som i Norge er det julehandelen som teller. I januar stilner det på bokfronten.

Langt forbi pocket
Til sammenligning solgte tradisjonelle pocketbøker på papir for bare litt over halvparten – 39 millioner dollar (216 millioner kroner). Det betyr en nedgang på over 30 prosent sammenlignet med fjorårets januarsalg. Og salget av innbundne bøker sank med 11,3 prosent fra et allerede lavt nivå.

I juni i fjor gikk salget av e-bøker forbi innbundne bøker i USAs største nettbutikk, Amazon.com. Og mot slutten av januar i år ble det klart at også pocketboka måtte se seg slått.

Tregt i Norge
Her i landet har forlagsbransjen begynt å ta sine første steg inn i den digitale verden.

Men intern krangel, teknologivegring og frykt for piratkopiering har så langt lagt hindringer i veien for at et norsk publikum skal kunne lese bøker på sitt eget språk på lesebrett.

Kilde:
TheNextWeb.com

Annonse