Slik fungerer nye Mac OS

2011-02-28lionp-14

En test-versjon av Mac OS X Lion er allerede tilgjengelig for utviklere via Mac App Store (krever utviklerkonto).

Fullt fokus på touch

Lion har et større fokus på trackpad-berøring og iOS-apps en man kanskje tidligere hadde trodd. Apple gambler mye på at folk faktisk har lyst til å bytte ut musa til fordel for Magic Trackpad.

Hvordan multitasking og touch fungerer i nye Mac OS henter mye inspirasjon fra iOS. Det samme gjelder utseendet på en rekke Mac OS X-applikasjoner som kommer som standard.

Annonse

Her er nyhetene

De største forandringene og nyhetene man legger merke til er som følger:

* Launchpad er en iOS-inspirert applikasjons-velger Apple håper vil gjøre det enklere for nye brukere av MacOS. Resten vil trolig fortsette å bruke Spotlight, Finder og Docken.

2011-02-28lionp-16-1298942404
(Ill.: Engadget)

* Full-skjerms-apps gjør det navnet tilsier. Apple håper de får med seg utviklere på å lage apps som tar i bruk all plass på skjermen.

Ifølge Engadget fungerer dette fint i programmer som iPhoto og Safari, men er poengløst i andre apps, som f.eks. kalenderprogrammet iCal. Applikasjoner som er oppe i fullskjerm-modus kan blas i med en tre-finger-gest.

* Mission Control åpnes med en tre-finger-gest opp og er den strake motsetningen til Launchpad. Mission Control samler Expose og Spaces i et nytt brukergrensesnitt.

Engadget føler ikke at dette gir noen stor effektivitets-gevinst, det er ganske enkelt like greit å bare bruke den gode gamle Docken eller fler-berøring for å skifte mellom apps.

* Docken har fått en stor endring i måten den viser åpne applikasjoner på. Det lille lyset som indikerer at appen er åpen er avslått som standard. Lion låner nemlig multitasking ideen fra iOS om at brukeren ikke skal behøve å tenke på hvilke applikasjoner er oppe for å spare systemressurser. Apps blir nemlig fryst når de ikke er i bruk slik at de ikke spiser minne.

* Fokuset på fler-berøring innebærer også flere gester for å styre OSet. Har du ikke kjøpt en Magic Trackpad til din stasjonære Mac enda er Lion en grunn til gjøre det. Hvordan dette vil fungere på Magic Mouse er fortsatt usikkert. Den har tross alt en langt mindre flate og støtter i skrivende stund kun en og to-berøringsgester.

2011-02-28lionp-17
(Ill.: Engadget)

Tre-finger-gester er overalt i Lion. Drar man tre fingre til venstre velger man mellom Spaces eller fullskjerm-apps. En gest opp med tre fingre aktiverer Mission Control, mens en swipe til høyre viser Dashboardet.

* Resume er nok en ide hentet fra iOS. Man skal ikke lenger tenke på hvilke applikasjoner som er åpne. Apps lagrer seg selv og når du åpner maskinen er de der du sist brukte dem.

I tillegg til alt dette er Mac OS-appene adressebok, iCal og Mail oppdaterte og ligner mye på sine iOS-slektinger i fullskjerms-modus.

Se flere bilder av Lion.

Kilde:
Engadget

Annonse
Annonse