Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Bokser som denne selger i søkker og kav. Men i Norge kan de stort sett bare brukes til lovstridig virksomhet... (Ill.: Boxee)

Nei til rettighetstyranni!

Filmbransjen tvinger oss til å være pirater.

Kommentar: Mediebokser som WD TV Live, Apple TV, Boxee, PlayOn, LaCinema, Popcorn Hour og Tvix selges i pallevis gjennom norske nettbutikker.

Ingen lovlige muligheter
Stadig flere ønsker med andre ord å spille av mediefiler rett fra harddisken. Men dette innebærer ironisk nok som oftest en eller annen form for lovbrudd.

I motsetning til i USA eksisterer ikke de lovlige, kommersielle tilbudene for slike bokser her i landet.

Ripping forbudt
Joda, du kan rippe dine egne DVD- og Blu-ray-filer og se dem uten å fyre opp den store disk-spilleren under TV-en. Men dette er faktisk ikke lov så lenge du må bryte det loven kaller en «effektiv kopisperre».

Man kan saktens diskutere om sperrene på DVD-plater og Blu-ray er effektive. For DVD-platenes vedkommende er sperren så avgjort ikke effektiv, praktisk sett. Men det foreligger ikke noen dom som slår dette fast. Og DVD-Jon ble som kjent frikjent for å bryte CSS (sperren på DVD-plater) før åndsverkloven ble endret.

Like enkelt som DVD
Når det gjelder Blu-ray, er saken klar: Du bryter loven om du prøver å kopiere en slik optisk disk over på harddisken din – uansett om du har kjøpt filmen på helt lovlig vis.

Likevel er dette i dag like enkelt å gjøre som å kopiere en DVD-plate. Det tar bare litt lenger tid.

Gidder ikke kjøpe plater
De fleste hopper nok likevel over den relativt omstendelige prosessen det er å kopiere ine egne plater. Mange gidder ikke å kjøpe plater i det hele tatt lenger. I likhet med Steve Jobs mener de disk-baserte medier er gammeldags, og sverger til streaming eller nedlasting.

I USA kan man gjøre dette via en rekke lovlige kanaler. Alle de boksene jeg nevnte øverst har avtaler med nettbaserte film- og TV-leverandører som Blockbuster, Hulu eller PlayOn. Blockbuster, som tidligere var USAs største videokjede, stenger nå sine fysiske butikker for å bli helt og holdent streaming/nedlastingsbasert.

HD fra Apple
Apple har som kjent sin egen videobutikk gjennom iTunes, som igjen har avtale med brorparten av film- TV- og musikkbransjen.

Her får du nesten alt innhold du kan ønske deg. Og filmene og TV-episodene selges i HD-kvalitet, slik at behovet for Blu-ray ikke er der lenger.

Gammelmodige videokiosker
Her hjemme er tilbudet fremdeles begrenset til videokiosker gjennom kabelselskapenes bokser. Også her finnes det en del HD-materiale, men filmleiemodellen oppfattes nok av de fleste som klønete, gammeldags og lite oppdatert.

Dessuten er utvalget svært mangelfullt, for å si det forsiktig. De nyeste filmene og de mest aktuelle TV-seriene glimrer med sitt fravær. Utgivelsestakten holder ikke tritt med DVD/Blu-ray, slik de amerikanske aktørene gjør.

Undergravende virksomhet
Selvsagt finnes det veier rundt, slik at man får tilgang til amerikansk materiale selv om man befinner seg i Norge. Men da må man altså lure iTunes eller til å tro at man er amerikaner. Og det er jo heller ikke lov, selv om (de amerikanske) rettighetshaverne får pengene sine.

Europeiske og norske/nordiske medieselskaper sitter jevnlig i møter med amerikanske selskaper for å sikre seg eksklusive rettigheter til filmer og TV-serier. Da er det jo direkte undergravende at norske kunder tar snarveien rett til USA, slik at de norske avdelingene ikke får mellomlegget.

Vi skjønner logikken, rent forretningsmessig. Men for norske mediekonsumenter er det jo helt meningsløst. Derfor er det ikke vanskelig å forstå at folk tar snarveien. Det er svært vanskelig å fordømme lovbrudd når hensikten bare er å skaffe seg en lovlig vare som ingen vil selge deg – selv om du er villig til å betale.

Mediepolitisk tøvær
Løsningen må være – som så mange har påpekt før meg – at rettighetstyranniet må ta slutt. Vi trenger et kommersielt, mediepolitisk tøvær, så å si. Den europeiske mediebransjen er selvsagt livredd for at amerikanerne skal få selge varene sine direkte til oss. Men hensynet til en europeisk medieindustri burde ikke veie tyngre enn de europeiske kundenes behov.

I mellomtiden blomstrer alle former for ulovligheter. Som ingen – ikke en gang Pirate Bay – tjener penger på.

Tore Neset er redaktør i ITavisen.no.

Stikkord: butikker, kommentarer, piratvirksomhet