Hopp til navigasjon Hopp til innhold
«I'll be back» - om du prøver å late som du er meg.

Straffbart å gi seg ut for en annen

Arnie forbyr nett-herming.

Californias guvernør Arnold Schwarzenegger skrev mandag denne uka under på en ny lov som forbyr delstatens innbyggere å late som de er andre enn seg selv på nettet.

Spøkefugler fritatt
Men bare om hensikten er å skade noen eller noe, eller om slik skade i følge dommeren allerede har skjedd. Rene spøkefugler går altså fri, i følge lovteksten.

Spørsmålet er da om loven vil få noen effekt i det hele tatt. For det kan jo være vanskleig å avgjøre om en person som later som han er for eksempel Arnold Schwarzenegger (eller The Terminator!) virkelig har vondt i sinne, eller om han rett og slett bare er en av de mange tusen som bruker slike kallenavn.

– Kan skade
Senator Joe Simitian har vært pådriver for loven. Han forklarer hensikten med den slik:

– Å utgi seg for å være en annen på Internett kan handle om noe så enkelt som å skrive kommentarer på et forum under en annen persons navn. Slikt kan skade de personene som utsettes for det. Nå finnes det en lov som ofrene for slikt kan bruke, sier han.

Senatoren understreker at den ikke skal ramme komikere eller imitatorer.

– Kan brukes til å kneble
Likevel er den ingen mangel på kritiske røster. Organisasjonen EEF (Electronic Frontier Foundation) er en av dem.

– Vi er skuffet over at Arnold Schwarzenegger har godkjent denne loven med tanke på at den antageligvis kommer til å bli brukt for å kneble den politiske opposisjonen, sier organisasjonens jurist Corynn McSherry til IDG News.

Kilde:
IDG.se

Stikkord: ytringsfrihet