Å spore hunden sin er ikke noen enkel sak. I hvert fall ikke om du er brite, venter tre år med å anmelde saken og i tillegg lar et eksternt firma sitte på sporingsdata.

Annonse


Får ikke vite hvor bikkja er

Da Dave Moorehouse kom hjem til sitt hus i Huddersfield, England, var hunden Rocky sporløst forsvunnet.

Brikke i halsbåndet
Moorehouse hadde vært forutseende nok til å montere en liten brikke i hundens halsbånd. Denne brikken sendte ut GPS-data via mobilnettet, slik at hunden senere kunne spores.

Dermed skulle man tro at Moorehouse bare kunne se hvor hunden befant seg og gå og hente den.

Ikke enkelt
Men så enkelt er det ikke, skal vi tro reportasjen i den britiske avisen The Daily Mail . For britisk lov forbyr nemlig slikt – på tross av at et stort antall selskaper selger slikt sporingsutstyr. Ikke bare til dyr, men også til barn…

Annonse


Den uheldige hundeeieren kontaktet selskapet Anibase, som hadde levert chipen. De tilbyr en løsning der et selskap tilbyr seg å spore hunden din – en oppgave du utmerket godt kan utføre selv med programvare på en PC eller en moderne smarttelefon.

Stoppet av loven
Anibase nekter imidlertid å spore Rocky, som forsvant så tidlig som i januar 2007. Årsaken er at den britiske Personopplynsingsloven (Data Protection Act) hindrer dem i å gjøre det.

Hadde hundeeieren derimot anmeldt forholdet til politiet (noen han merkelig nok ikke gjorde), ville saken imidlertid stilt seg annerledes.

Da ville politiet – dersom de hadde innledet etterforskning (noe som kanskje ikke er så sannsynlig når det bare dreier seg om en hund) – begjært GPS-opplysningene utlevert.

Bare politiet har lov
Loven ble i sin tid vedtatt blant annet for å hindre at et illsint tyveri-offer skulle kunne storme inn til en antatt tyv og erklære: «Den er min!». Det ville være å ta loven i egne hender, mente et flertall av parlamentsmedlemmene.

Med andre ord er det bare politiet som kan ringe på døra og begjære hunder, biler, telefoner og andre eiendeler utlevert til den rettmessige eier.

Møter du selv, kan du risikere å bli straffet – vel å merke dersom du har skaffet deg opplysningene på en måte som er i strid med personopplysningsloven.

Uproblematisk i Norge
ITavisen har vært i kontakt med Datatilsynet for å få vite hvordan en slik sak ville stille seg i Norge. Svaret er at dersom ikke spesielle hensyn tilsier det (som at hunden er registrert på en annen person, for eksempel ekskone/eks-samboer. Og/eller at hundeeieren for eksempel har blitt ilagt besøksforbud til den samme eks-dama), kan slike firmaer som Anibase uhindret levere ut sporingsdata til sine kunder.

Her i landet er dette med andre ord en sak mellom tilbyder og kunde, og ikke noe myndighetene legger seg opp i. Med mindre du bryter andre lover, ved for eksempel å bruke vold mot den antatte tyven.

Beske kommentarer
For øvrig anbefales det å ta en kikk på kommentarene under Daily Mail-artikkelen. Der blir balnt annet eieren spurt hvorfor han lot hunden stå bundet alene utenfor huset mens han selv dro på tur til fjerntliggende Leeds.

Om du er en så dårlig hundeier, hjelper det ikke med avanserte, tekniske løsninger, er omkvedet.

Annonse