Dagens programmer utnytter ikke flerkjerneteknologien godt nok. Det har forskere nå gjort noe med.

Annonse


Får Firefox til å gå 20 % raskere

Forskere ved North Carolina State University har funnet ut hvordan de skal få alt fra Word til Firefox til å gå opptil 20 prosent raskere.

Separate tråder

De flest datamaskiner inneholder i dag prosessorer som har mellom fire og åtte kjerner. Når et program skal bruke disse kjerne effektivt, må prosessene brytes ned i separate «tråder», slik at hver kjerne kan starte en del av programmet samtidig.

Denne prosessen kalles parallellisering.

Raskere Word og Firefox

Men det er likevel ikke all programvare som kan utnytte denne effektiviseringen. Både tekstbehandlingsprogrammer som Word og de fleste nettlesere klarer det ikke. Disse programmene kan med andre ord bare utnytte en kjerne om gangen.

Annonse


Dette problemet har forskerne nå funnet en løsning på.

20 prosent forbedring

– Vi fjernet minnehåndteringen som element i prosessen, slik at denne kjører i en separat tråd, forklarer dr. Yan Solihion, som leder prosjektet.

Solihion sier at programmer som i dag ikke kan utnytte flerkjerneteknologien vil gå 20 prosent rakere med hans måte å utnytte moderne prosessorer.

Uklart om det går på din PC

Det er likevel fortsatt uklart om denne oppdagelsen vil kunne utnyttes på eksisterende maskiner, eller om Intel og AMD må gjøre endringer i sin arkitektur for å oppnå ytelsesgevinsten.

Kilde:
ncsu.edu

Se også: digi.no