Symbian 60, som her på Nokia N96, blir nå gratis tilgjengelig for alle som vil bruke det.

Annonse


Nå er Symbian gratis!

Vi vet ikke helt hva vi skal bruke det til, men nå er i hvert fall mobil-operativsystemet Symbian tilgjengelig for alle – helt gratis.

Blir som Android
Dermed stiller Symbian i samme kategori som Googles Android-operativsystem, som også hvem som helst kan bruke uten å betale.

Symbian har vært standard på alle dyrere (og noen mindre dyre) mobiltelefoner både fra Nokia og Sony Ericsson.

Stammer fra Psion
Programvaren (som først ble kalt EPOC) ble opprinnelig laget av det britiske selskapet Symbian Ltd, som også sto bak de legendariske Psion håndholdte datamaskiner på 1990-tallet.

Annonse


Psion ble lagt ned, men Symbian fortsatte som leverandør av programvare til mobil og PDA basert på ARM-prosessoren.

Sony Ericsson først ute
Senere ble Sony Ericsson medeier i selskapet, og i 1999 kom svenskene med verdens første telefon med Symbian om bord – R380.

I 2008 ble Symbian kjøpt opp av Nokia, som la OS-et på et stort antall av sine telefoner. Men OS-et har blitt solgt videre, og flere aandre mobilprodusenter bruker det – blant dem Samsung, LG og Panasonic.

Mest for produsenter
Gratisversjonen er en ny variant av Symbian 60, som ligger på Nokias smarttelefoner i dag. det er imidlertid uklart om denne kan installeres på eksisterende telefoner.

Trolig er gratisvaren mest av alt ment for mobilprodusenter – ikke for enkeltbrukere som ønsker å eksperimentere med telefonen sin.

Annonse