Dan «da Vinci-koden» Browns siste bok går som varmt hvetebørd - også på Pirate Bay...

Annonse


Dan Brown på pirat-toppen

Dan «da Vinci-koden» Browns siste bok går som varmt hvetebørd - også på Pirate Bay...
(Ill.: Doubleday Books)
Bare få dager etter at Dan Browns nye bok «Det tapte symbol» kom ut, hadde 100 000 lastet den ned ulovlig via torrent-nettverk.

Bokbransjens tur
Musikk- og filmbransjen, programvarehusene og spillselskapene har allerede fått merke gratiskulturen og nedlastingen i fullt monn. Dan Brown-«suksessen» har for alvor vist at også bokbransjen har grunn til å frykte fenomenet.

– Jeg ville virkelig vært bekymret dersom jeg var Stephen King, James Patterson eller en annen stor besteselger i en verden der bøker blir fullstendig digitaliserte og dermed lette å piratkopiere, uttalte forfatteren Sherman Alexie på Steve Colberts TV-show før jul.

– Skremmer meg
– Gratiskulturen på nettet betyr at ideen om eierskap til kunst forsvinner. Det skremmer meg, la han til.

Annonse


Forlagene kan fortelle at det ike bare er skjønnlitteratur som blir piratkopiert. Også skolebøker, tunge fagbøker o dokumentarbøker blir piratkopiert og lagt ut for nedlasting på nettet.

Forsinker utgaver
Siden bøker like lette å kopiere som musikk og film og i tillegg tar langt mindre plass, har bokbransjen lite å svare med.

Det eneste effektive tiltaket er å vente med den digitale utgaven til etter at man har solgt et visst antall papirbøker. Men dette er vanskelig, siden konkurrentene ofte gjør det motsatte…

Kilde:
CNN

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse