Joel Tenenbaum ble dømt til å betale 4,1 millioner kroner for å ha lastet ned 30 sanger. Nå er han også dømt til å slette dem - om enn bare på den disken som var bevis i saken.

Annonse


Fildeler dømt til å slette

I begynnelsen av august ble den amerikanske studenten Joel Tenenbaum dømt til å betale en erstatning på 4,1 millioner kroner til platebransjen.

Må slette, men bare på én disk
Årsaken var at han lastet ned 30 låter ulovlig, og videredistribuerte disse ulovlig via fildelingsnettverk.

Nå er Tenenbaum i tillegg dømt til å slette låtene han lastet ned.

Dette synes Tenenbaum er helt greit. Trolig fordi dommen bare gjelder diksen som ble brukt som bevis – og ikke en eventuell backup.

Annonse


– Hold kjeft!
Platebransjen liker imidlertid dårlig at Tenenbaum snakker om dommen, og mener den er urettferdig. Derfor vil de også ha ham dømt til å holde kjeft om saken.

De mener også at han oppfordrer folk til å bruke det de kaller «en svensk, ulovlig fildelingstjeneste» (trolig The Pirate Bay), men dette benekter Tenenbaum.

Har ytringsfrihet
Det vil imidlertid ikke dommeren Nancy Gertner gå med på. Hun henviser til at Tenenbaum har ytringsfrihet som alle andre amerikanere, og følgelig må få si hva han vil både om fildeling og amerikanske lover.

Gertner påpeker samtidig at hun selv synes at loven er urettferdig, og at det er urimelig at tilfeldige mennesker blir dømt til å betale millionbeløp for en aktivitet som de fleste holder på med – helt ustraffet og uten å føle seg som forbrytere.

Sak nummer to
Tenenbaum-saken er den andre i sitt slag i USA. I juni i år ble den indianske alenemoren Jammie Thomasdømt til å betale 12,3 millioner kroner for 24 låter hun hadde delt.

I Norge har vi så langt ikke hatt en eneste sak der en privatperson har blitt dømt for å ha lastet ned musikk ulovlig. Det nærmeste vi kommer er den såkalte Pitbuttterje-saken, der en Fredrikstad-mann ble dømt for å ha lagt ut filmen Pitbullterje på The Pirate Bay.

Kilde:
yahoo News/AP

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse