nigeria_419_shirt

Annonse


Nigeria-spammere i krise

Nigerias mest synlige industri er i krise. Årsaken er – som i så mange bransjer – den mye omtalte finanskrisen.

Dårlig årsresultat

Vi snakker selvsagt om spammere som daglig forteller deg at du kan få et større beløp som takk for å oppbevare et enda større beløp på din konto en stund, at de har leid huset ditt og nå vil betale deg 200 000 dollar i leie (om du bare oppgir kontoopplysningene dine), at du har et utestående beløp i Loyds Bank (til forveksling lik Lloyds Bank, men ikke helt) og at du for to år siden vant en 2,3 millioner i det det beninske statslotteriet, og at beløpet nå venter på deg – med renter.

Disse arbeidsomme og oppfinnsomme sjelene kan så langt i år notere seg for et svært dårlig resultat sammenlignet med i fjor, skriver The Washington Post.

– Må jobbe mye hardere

– Vi må jobbe stadig hardere. Finanskrisen gjør det ikke lett for oss her. De (altså ofrene, red.anm.) har ikke penger. Og de pengene de ikke har, er de pengene vi vil ha, sier 24 år gamle «Banjo» – visstnok en av de store i bransjen.

Annonse
Banjos varemerke er en e-post med tittelen «URGENT ASSITANCE». Han kan by på mange ulike varianter, men felles for dem alle er at han ber om øyeblikkelig hjelp med å plassere en stor pengesum i vesten, ute av syne for nigerianske skattemyndigheter.

Økende problem

De harde tidene betyr økt aktivitet. Antallet rapporterte tilfeller steg med 33 prosent i fjor, i følge amerikansk politi. Og statistikken ser enda verre ut så langt i år.

Nigerianske myndigheter vil ikke høre snakk om virksomheten, og mener den stammer fra helt andre steder. At det er et internasjonalt nettverk som bare gir seg ut for å være nigeriansk.

Egen kultur

Det er likevel et faktum at såkalt «419-svindel», som er politiets faguttrykk for virksomheten, er dypt rotfestet i nigeriansk ungdomskultur. Gutta som driver på med slikt kalles «Yahoo Boys», og hylles i populære poplåter.

En av disse sangene, «Yahoozee», ble verdensberømt da USAs tidligere utenriksminister Colin Powell tok seg en svingom til tonene av dem på en klubb i London i fjor.

I en annen låt heter det i teksten, på afrikansk-engelsk: «My maga don pay/Shout alleluia!» («Mitt offer gikk hen og betalte – rop halleluja!».

– Selger grådighet

-Jeg selger grådighet. Du kjøpte ingen Lotto-kupong, men likevel ser du i e-posten din at du har vunnet penger. Det betyr at du må være grådig, sier 29 år gamle «Felix», en annen av spammerne Wshington Post har fått i tale.

I følge avisa er en hel bydel i Nigerias hovedstad Lagos preget av spammere med flotte biler, designerklær og modellpene jenter.

Men dette gode livet kan vise seg å få en brå slutt – siden ofrene (kanskje bortsett fra en og annen lettlurt nordmann) nå er blakke.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse