Joel Tenenbaum ble dømt til å betale 4,1 millioner kroner for å ha lastet ned 30 sanger. Nå er han også dømt til å slette dem - om enn bare på den disken som var bevis i saken.

Annonse


Nekter å betale fildelingsboten

Så har det altså skjedd for annen gang i amerikansk historie: En privatperson er dømt til å betale noe som i hvert fall for oss nordmenn fortoner seg som en fantasibot for ulovlig fildeling. Men den 25 år gamle Boston-studenten Joel Tenenbaum akter verken å godta premissene eller å betale boten.

Kjempet i mot

Onsdag i forrige uke skrev vi om Tenenbaum, som i 2003 nektet å betale RIAA 3250 kroner fordi platebransjeorganisasjonen RIAA mente at han hadde lastet ned (og opp) sju låter ulovlig.

Saken gikk dermed til retten, og natt til lørdag norsk tid falt dommen: Tenenbaum ble av en føderal jury dømt til å betale hele 675 000 dollar – om lag 4,1 millioner kroner.

Dyre låter

Tenenbaum innrømte at han hadde lastet opp og ned 30 sanger – altså 23 fler enn det platebransjen hevdet innledningsvis. Men betydelig færre enn de 800 platebransjeorganisasjonen RIAA mente å ha funnet på hans harddisk.

Annonse


Tenenbaum må dermed ut med 22 500 dollar pr. låt han skal ha delt – om lag 137 639 norske kroner etter dagens kurs.

Sak nummer to

Saken er den andre i sitt slag i amerikansk rettshistorie. Den 19. juni i år ble den fattige, indianske alenemoren Jammie Thomas etter to runder i det amerikanske rettssystemet til slutt ble dømt til å betale 12,3 millioner kroner for å ha lastet ned og delt 24 låter.

Platebransjeorganisasjonen RIAA har så langt saksøkt 30 000 amerikanere individuelt. De fleste sakene har endt med forlik, og platebransjen har fått pengene sine. Da dreier det seg vel å merke om langt mindre beløp enn de millionerstatningene de har fått inn i de to sakene som nå har endt med dom.

Går videre til ISPer

Taktikken er klar: Betal et beskjedent beløp nå – eller bli ruinert for resten av livet i rettssalen.

RIAA har tidligere sagt at de nå gir opp denne taktikken, og i stedet skal konsentrere seg om å saksøke bredbåndsleverandørene. Dermed kan Tenenbaum-saken muligens bli den siste i sitt slag – i hvert fall i USA.

Tenenbaum nekter på sin side å gi seg med dette. Via sin blogg joelfightsback fortsetter han å argumentere juridisk og moralsk mot dommen. Han sier at han akter å slå seg selv konkurs for å unngå å betale boten dersom en eventuell anke ikke skulle føre fram.

Han nekter også å motta pengestøtte for å betale boten.

– Angrer ikke

På spørsmål fra om han angrer på fildelingen, svarer han slik:

– Vel, dette er et ladet spørsmål. Men jeg angrer heller ikke på at jeg drakk alkohol selv om jeg var under lavalderen da jeg gikk på videregående. Selv om jeg ble tatt da også.

– Burde ikke ha løyet

Platebransjen er på sin side svært fornøyd med utfallet av saken, som ble ført på vegne av plateselskapet Sony Music.

– Vi setter pris på at hr. Tenenbaum til slutt erkjente at artister og plateselskaper fortjener å få betalt for sitt arbeid. Det er det denne saken har handlet om helt fra starten. Vi hadde bare håpet at han ville ha innrømmet dette tidligere, framfor å lyve om sin oppførsel, heter det i en pressemelding fra RIAA.

Kilder:
Yahoo News/AP
RIAA.org
BBC

Annonse


Annonse


Annonse