joel_tenenbaum3

Annonse


Han er akkurat som deg. Nå kan han bli ruinert!

Joel Tenenbaum ble dømt til å betale 4,1 millioner kroner for å ha lastet ned 30 sanger. Nå er han også dømt til å slette dem - om enn bare på den disken som var bevis i saken.
(Ill.: physics.bu.edu)
I april skrev ITavisen om Boston-studenten Joel Tenenbaum, som i 2003 nektet å betale RIAA 3250 kroner fordi platebransjeorganisasjonen RIAA mente at han hadde lastet ned (og opp) sju låter ulovlig.

Kan bli reprise på Jammie-saken

Tenenbaum har siden fått støtte fra mange hold, blant annet fra den britiske gruppa Radiohead.

Saken gikk dermed til retten, og denne uka startet den noe absurde rettssaken. Eksperter på amerikansk juss og opphavsrett mener at dette lett kan bli en reprise på saken mot Jammie Thomas – den fattige, indianske alenemoren som etter to runder i det amerikanske rettssystemet til slutt ble dømt til å betale 12,3 millioner kroner for å ha lastet ned og delt 24 låter.

Avviser «fair use»

Da saken åpnet i går så det utvilsomt mørkt ut for Tennenbaum og amerikanske fildelere generelt. Dommer Nancy Gernter avviste på forhånd det såkalte «fair use»-prinsippet som gyldig argumentasjon i saken.

Annonse


«Fair use» garanterer retten til å kopiere opphavsbeskyttet materiale til eget bruk og bruk i den nære venne/familiekrets, en rett vi også har i Norge.

– Altfor bredt

Dommeren mener at dette prinsippet ikke kan brukes i denne saken, rett og slett fordi det er for bredt. Anvendt i dette tilfellet ville det oppheve enhver opphavsrett og gi alle rett til å kopiere og dele av hjertens lyst.

– Forsvarets argumentasjon er så bred at den ville svelget all opphavsrettslig beskyttelse som Kongressen har nedsatt, skriver dommeren i sitt pre-rettslige notat.

800 låter

Dermed står forsvaret igjen med svært lite ammunisjon, og de fleste regner med at Tenenbaum vil tape saken.

Samtidig mener RIAA nå at de har funnet 800 opphavsbeskyttede låter på Tenenbaums harddisk. Låter han ikke har betalt for. og dermed lastet ned ulovlig og delt videre ut på nettet.

Djevelsk taktikk

Platebransjeorganisasjonen RIAA har så langt saksøkt 30 000 amerikanere individuelt. De fleste sakene har endt med forlik, og platebransjen har fått pengene sine. Da dreier det seg vel å merke om langt mindre beløp enn de millionerstatningene de satser på å få inn i rettssalen.

Taktikken er klar: Betal et beskjedent beløp nå – eller bli ruinert for resten av livet i rettssalen.

RIAA har tidligere sagt at de nå gir opp denne taktikken, og i stedet skal konsentrere seg om å saksøke bredbåndsleverandørene. Dermed kan Tenenbaum-saken muligens bli den siste i sitt slag – i hvert fall i USA.

Kilder:
Arstechnica.com
Wired.com

Annonse


Annonse


Annonse